Само за 6 часа: КАТ засне хиляди, паркирали неправилно

Само за 6 часа: КАТ засне хиляди, паркирали неправилно | StandartNews.com

Изпитват шофьорите само с таблети

Първите изпити за кандидат-шофьори вчера бяха проведени изцяло на таблети. Листовките на хартиен носител вече отиват в историята.
Хартиеният вариант на теоретичния изпит отпада напълно във всички области на страната. Това съобщи вчера директорът на ИА "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Половината въпроси в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите. По данни на ИАА към момента под 3% от изпитваните са предпочитали да решават листовките на хартия. От началото на годината кандидат-шофьорите, които са избирали хартиените листовки, са ставали все по-малко. "В края на първото тримесечие на тази година изпитните тестове бяха близо 8%, второто тримесечие показа, че изпитите станаха на 6%.

До миналата седмица вече под 3% бяха изпитните тестове на хартия. Имаме областни отдели, където са под 1% използването на хартиени тестове за последната година", обясни Цветанов. Нововъведенията спират измамите при изпитите за шофьори. При провеждане на теста на таблет резултатите стават ясни още с приключването на изпита. "Решава се изпитният тест в рамките на 40 минути. Ако го решите на 20-ата минута, на секундата ви излиза резултатът да или не. Може да погледнете и самите грешки, които сте направили при решаване на изпитните въпроси", разясни още Цветанов. Всички областни дирекции на Автомобилна администрация вече са обезпечени с достатъчно таблети, включително и с резервни бройки.

Честитките идват по пощата до два месеца

Мобилните камери на КАТ, които досега засичаха единствено нарушения по време на движение на пътя, вече се включват и в борбата срещу неправилното паркиране в София. Само за ден пътните полицаи успяха да заснемат хиляди коли, чиито водачи са ги оставили най-нагло преди пешеходни пътеки, велоалеи, спирки на градския транспорт и въобще, без да се съобразяват и зачитат с пътните знаци и маркировка. Всички заснети ще получат електронни фишове по пощата в рамките на не повече от два месеца, увериха от КАТ. Акцията "Неправилно паркиране" стартира от вчера на територията на София и няма краен срок.

Мобилните камери ще заснемат както нарушители на скоростта, така и оставилите колите си, където си поискат. Виновните ще бъдат глобявани между 20 и 50 лв., а в по-тежки случаи ще бъдат съставяни и актове и ще се отнемат контролни точки. Основният проблем в момента в столицата е неправилното паркиране на неподходящи места и на таксиметровите автомобили, и на леките автомобили, особено по улиците в центъра, където се блокира останалото движение и се пречи на градския транспорт. Още при старта на акцията в ранни зори вчера бяха разгонени нагло паркираните таксита пред моловете, Съдебната палата и по булевардите "Г.С. Раковски" и "Христо Ботев".

Жълтите автомобили често блокират цели ленти за движение, което допълнително предизвиква големи задръствания в пиковите часове. Проверки КАТ ще прави и в по-малките улици, където обаче се използват като алтернативни маршрути в задръстванията. В кварталите пък ще дебнат инспектори от общината, които пък разлепят фишове за глоба на панорамните стъкла. Паяците също са мобилизирани и вдигат всеки гарирал без оглед на това дали се намира в зона или извън зона, ако е в нарушение на правилата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай