Сълзи и аплодисменти за „на добър час, Уорлик”

Сълзи и аплодисменти за „на добър час, Уорлик” | StandartNews.com

София. Сълзи, аплодисменти, прегръдки със сълзи и без протокол. Така с няколко думи може да се опише прощалната пресконференция на посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, след която той отпътува окончателно в качеството си на представител на Барак Обама в България.

Джим, както го наричат приятелите, за пореден път доказа, че няма да изневери на обещанието си, което даде при първото си идване в страната ни в края на януари 2010 г. – да е искрен с българите. По-точно не той – сълзите, които на два пъти блеснаха в очите му на церемонията, продължила точно 10 минути, по сбогуването му с България на правителствения ВИП на Летище София, го издадоха.

„Знаете колко е труден този момент за мен”, бяха първите му думи пред десетките журналисти, диктофони, камери и фотоапарати, които го изпратиха. Негово превъзходителство за пореден разчупи скования посланически протокол и с това, че представи и целия дипломатически състав на US мисията, дошъл да се сбогува с него.

„Това са хората, наредени зад мен, отговорни за силните и здрави отношения, които САЩ имат с България”, изтъкна посланикът, уточнявайки, че сред тях има не само американци, но и българи. „Този момент е най-трудния, който съм имал през целия си престой в България”, сподели Уорлик и сълзите му, явно сдържани дълго време, се отприщиха при тези думи.

„Много неща си бях набелязал да ви кажа на тази последна пресконференция, но чувствам, че няма да съумея да го направя”, продължи US посланикът. И съвсем откровено призна: „Много ще ми липсва тази страна, която истински обичам. България има и винаги ще има специално място в сърцето ми”, докато сълзите се стичаха.

За малко той си върна самообладанието докато разказваше за неговия наследник на поста, Марси Б. Рийс, която се очаква да пристигне към края на месеца. „Аз я познавам от около 20 г. и мога да уверя, че тя е изключителен професионалист, много добър човек и ще продължи делото по развитието и укрепването на взаимоотношенията между нашите две страни”, посочи Уорлик и благодари специално на българските журналисти, които следяха проявите му както в столицата, така и при пътуванията му в страната.

„Да работя като посланик на САЩ в България за мен бе незабравим опит и преживяване, както и висока чест, удоволствие и привилегия”, подчерта дипломатът.

На въпрос как ще коментира критиките, съпътстващи мандата му заради изказвания по отношения на политически събития и фигури в страната, Уорлик подчерта, че е много горд с това, което е правил по време на работата си тук. „Точно тук преди близо три години, още в първия момент казах, че ще бъда съвсем искрен пред българските граждани. Винаги съм говорел съвсем открито и от сърце. Имало е моменти, разбира се, когато това, което съм казвал, е карал някои хора да се чувстват неуобдно, но винаги съм бил искрен. Но, моля ви, вярвайте ми, винаги най-важното нещо за мен са били двустранните отношения между България и САЩ”, подчерта Уорлик и благодари на всички българи, с които е работил, както в политическия живот, така и извън него.

Отиващият си посланик изтъкна, че ще запази акаунта си в социалната мрежа в Туитър и се надява българите да продължат да го следват там. „Вече няма да се занимавам официално с България, след като заема новия си пост следващата седмица, но винаги ще се интересувам какво става тук”, обеща дипломатът. И отново въздъхна тежко.

Не можа обаче да избегне въпрос за мнението и оценките му, както положителни, така и отрицателни, за настоящия ни премиер Бойко Борисов. „Изпитвам огромно уважение към министър-председателя и го смятам за мой приятел и това ще продължи дори, когато вече не съм на посланическия пост в България или той не е премиер”, посочи Уорлик. След което благодари отново, успявайки само да промълви, че след два часа ще излети от България. И отново даде воля на сълзите си, прегръщайки силно и продължително преводачката си Христина, която бе неотлъчно до него при всичките срещи, посещения и прояви, които имаше в България. Последва формално сбогуване с дипломатическия състав на посолството, с който се ръкува с всеки поотделно и се отправи към залата за отпътуване, изпратен от бурните аплодисменти както от служителите, така и от журналистите.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай