Съдът пак оправда Божидар Нанев

Съдът пак оправда Божидар Нанев | StandartNews.com

София. Бившият здравен министър Божидар Нанев е невинен. Това реши Софийският апелативен съд, предаде БТА. По този начин той потвърди оправдателната присъда, която вече даде софийският градски съд на Божидар Нанев.

Бившият здравен министър беше обвинен в сключването на неизгодна сделка за тамифлу за 2.4 млн. лв. Това стана в началото на 2010 г., когато страната беше обхваната от епидемия от свински грип. Според прокуратурата Нанев е трябвало да купи препаратите от английската здравна служба, а не от фирмата-производител. Магистратите обаче са на мнение, че Нанев е действал абсолютно адекватно и е успял в труден момент да набави нужните лекарства.

Бившият министър е нямало как да постъпи по друг начин в създалата се ситуация, смятат магистратите. Освен това цените, на които английската здравна служба предлага медикаментите не е ясно дали са по-ниски. Причината е, че в тях липсва ДДС и разходите за транспорт. Тези медикаменти са били и с изтичащ срок на действие.

 "Това, че прокурорът е непоколебимо убеден в правилността на своите изводи и че те му изглеждат очевидни и абсолютно безспорни, не е достатъчно. Необходимо е тази негова нагласа да бъде основана на солидни и процесуално издържани аргументи. Такива обаче не са изтъкнати по делото, включително и във въззивния протест", се казва в ршението на апелативния съд.

Прокуратурата може да протестира решението пред Върховния касационен съд. Цялото решение на съда може да намерите на сайта на Софийски апелативен съд - www.acs.court-bg.org

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай