Русия си иска Чебурашка обратно

В Япония неотдавна бе представена анимацията във формат 3D, подготвена по повод десетгодишнината от първия филм от франчайза в Япония

Русия си иска Чебурашка обратно | StandartNews.com

Шефовете на руската компания „Союзмултфилм“ смятат предприемат акция за възстановяването на правата за използване на образа на Чебурашка от японската фирма, която пусна първа серия на анимационен сериал с героя, съобщи ТАСС, като цитира управителката на руското студио Юлиана Слащева.

В Япония неотдавна бе представена анимацията във формат 3D, подготвена по повод десетгодишнината от първия филм от франчайза в Япония.

Правата за разпространение на филми за Чебурашка в Япония до 2023 г. държи компанията Ес Пи Интернешънъл.

Слащева обясни пред журналисти, че предишното ръководство на руското киностудио е предоставило правата на японската компания преди 16 години. Сега между руската и японската компании съществуват сериозни разногласия за срока на действие на договора и неговите условия.

„Смятаме текущата версия на договора за недействителна и сме уведомили за това японците. Сложността възниква от факта, че договорът е съставен по японското законодателство и всички въпроси, включително и по съдебен ред, трябва да се решават в Япония и изискват сериозни финансови средства. Смятам, че друг вариант на решение може да е повдигане на въпроса за връщане на правата за Чебурашка на държавно и междуправителствено ниво. Във всеки случай ние възнамеряваме скоро сериозно да се заемем с въпроса за връщане на правата“, каза Слащева.

Тя отбеляза, че от началото на възраждането на „Союзмултфилм“ през 2017 г., студиото е успяло да си възстанови повече от 90 на сто от правата за ползване на аудиовизуалните образи и анимационните филми от „златната колекция“, включително интернет-права и права за излъчване на „златната колекция“ по платените канали в Русия и в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай