Розово езеро е новата забележителност на Мелбърн

Гледката е притегателно място за туристи от цял свят

Розово езеро е новата забележителност на Мелбърн | StandartNews.com

Розово езеро е новата забележителност на Мелбърн

В Мелбърн, Австралия, неочаквана атракция за чуждестранните туристи и местните жители е внезапно порозовялото солено езеро в парка Уестгейт. Експерти вече са успокоили населението, че това не е причинено от изхвърлянето на отровни вещества от промишлените предприятия, съобщава 9News.

Необичайният цвят на водата е вследствие на цъфтежа на водорасли, които произвеждат бета-каротин. За това особено много влияе комбинацията от няколко фактора - високи температури, изобилна слънчева светлина и отсъствие на валежи, което води до увеличаване на концентрацията на сол във водата, отбелязва австралийската корпорация ABC.

За първи път това изкуствено езеро става розово през декември 2012 г. Оттогава необичайното явление се наблюдава почти всяко лято, което в Австралия започва през декември. Въпреки това хората все още избягват контакта с водата в него.

В страната такива розови солени езера се срещат често. В щата Виктория и Западна Австралия в някои от тях се добива сол, а водораслите се отглеждат за производство на хранителен бета-каротин в промишлен мащаб. Освен това необичайните гледки водят и до увеличаване на туристическия поток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай