Роми продават фалшиви документи

Полицаи точат пари с фактури менте

Роми продават фалшиви документи | StandartNews.com

София. Гигантска измама с фактури менте успешно храни 5 ромски клана вече няколко години. Все още номерът с фалшивите фактури минава, особено във фирми, където има огромен документооборот, както и в държавните структури. Става дума за военни, полицаи и учители, които чрез фалшиви фактури осребряват допълнителните си пари за облекло. Документите менте се ползват от служители на ниско и средно ниво, които трябва да осчетоводят пред шефа си някакъв разход. Затова и в 90 на сто от случаите записаните разходи са между 500 и 1000 лв. При държавните служители сумите се въртят около 400 лв. - колкото се дават обикновено за дрехи годишно. Схемата е стара, действа от години и никой досега не я прекъсва. Последната акция срещу фалшивите фактури е от 14 юни 2012 г. Тогава са хванати 48 броя фактури менте, издадени от 2 фирми, както и 140 касови бележки. Арестуваните тогава роми са задържани за 24 часа и след това са пуснати на свобода. Проблемът е, че те дават фактурата празна, с фискален бон. Докато обаче тя не бъде попълнена с всички атрибути - стока, цена, имената на получаващата фирма и подписите, тя не се смята за официален документ, за който може да се твърди, че е неистински, коментират юристи.

Да си купиш фактура от "Илиянци", където се продават тези документи, не е толкова лесна работа. В 10 сутринта пред входа на пазара е празно. Едва на 300 метра към стадион "Локомотив" се вижда първата мургава жена, която гледа очакващо. "Фактура?", пита тя, след като вижда, че се насочвам към нея. Готова е да ми я даде срещу 2 лв. "За колко лева искаш, момче?, пита тя. "Дай за 400. Трябва едни пари за дрехи да осребря, военен съм", разказвам й аз измислена легенда. "Не искаш ли за 540 лв., такава имам", продължава пазарлъка жената. "Не ми трябва за толкова, какво да кажа на шефовете - дали са ми 400 лв., аз им нося документ за 540 лв.", настоявайки за моята сума. След това става ясно, че тя трябва да отиде при нейните "босове". Явно има нещо изостанало за 540 лв. "Ако ти трябва за точна сума и от днес, отиди ей при оная дебелата отсреща", насочва ромката. Така стигаме второто ниво на схемата. Това е известна жена на пазара, която се представя като Румяна. 45-годишната ромка е много загрижена за моя проблем, но и тя трябва да отиде при "шефа". Очевидно и двете ромки в "преддверието" на схемата са само посреднички, които взимат някакъв процент. Докато се бутам сред фактураджиите, попадам на човек с очила, който е с побеляла коса... "Шефе, колко ще ми струва фактура за 400 лв.", питам и него. "Не по-малко от 15 лв.", отвръща ми той, след като 20-ина секунди ме оглежда оценяващо. "Преди теб друга жена ми я даваше за 2 лв., сега ти скачаш на 15 лв.", пазаря се и аз. "Толкоз е момче, я ела по-навътре, че е пълно с полиция", казва той и се шмугва между сергиите. В този момент се връща Румяна, която вече е проверила, че нямам опашка и му подсказва с поглед, че съм надежден клиент. Тогава разговорът ни тръгва отново. "Не те знам какъв си, но стой тук малко, ще ти донеса документ", казва шефът. С помощта на Румяна цената вече е 10 лева. След кратки обиколки до няколко автомобила, скрит зад сергиите бял бус и срещи с още двама роми възрастният мъж, минавайки покрай мен, ми пъхва в ръката свитък хартия. Отваряйки го, виждам, че това е фактурата. Вътре има и касов бон. Фирмата, издател на фактурата, е ЕТ. Мъжът, въртейки се около мен, пък си чака договорените 10 лева. "Тръгвай си, това е", нетърпелив е вече възрастният мъж, който ме насочва да си ходя към паркинга за автомобили. Тръгвайки си, чувам разговор на жените ромки, от който разбирам, че възрастният мъж с очилата е баш шефът им - Боби. Фирмите му също се казват така - "Боби-Любка Величкова", "Боби-транс фрут".
Само в рамките на 2 часа освен мен фактури купиха десетки други мъже. Повечето от тях бяха напълно наясно как се действа с ромите. Никой от тях не мина по нашата схема. Те директно казваха суми на ромките и след по-малко от 5 минути получаваха фактурите от Боби. Сумите, само които ние чухме, надхвърлиха общо 10 000 лева.

В стоковия пазар твърдят, че измамата с фактурите се прави от няколко години и че полицаите са наясно, но не предприемат никакви мерки. "Дори напротив - имало е случаи, в които са ги предупреждавали, че колегите им от Икономическа полиция тръгват на проверки", разказват таксиметрови шофьори, които стават свидетели на измамите. Те твърдят още, че са подавали и сигнали до НАП, но реакцията е била спешна проверка и съставяне на няколко акта.

Освен фирми, които пазаруват цели тестета с фалшиви фактури, сред клиентите са и държавни служители. "Най-често това са служители на МВР, МО и образованието, които получават служебни пари за облекло", казват експерти. Полицаите взимат по 400 лв. на година, срещу което трябва да си купят цивилни дрехи за ежедневието. Военните от Министерството на отбраната особено по-високите чинове взимат по 100 лв. за костюм. Ако имат от предишна година, трябва да си набавят фактура, с която да осребрят сумата. В образованието също взимат по 330 лв. за облекло. Фалшивите фактури масово се използват и за осчетоводяване на разходи за банкети и дружески запивки. Понеже няма как официално да изпишеш, че си купил 10 бутилки алкохол в детско заведение, шефовете изписват парите с фактури за пособия за децата, твърдят източници на "Стандарт". Частните фирмите използват фактурите ментета, за да изпишат разходи, които не са направили. Така намаляват дължимото ДДС към бюджета. Това обаче не е толкова лесно, колкото изглежда, защото в момента, в който от НАП засекат, че се използва фактура от фирма, нерегистрирана по ДДС, бирниците не признават данъчния кредит, обясниха вчера от НАП. В агенцията имало списък от над 30 фирми, които се използват за фалшиви фактури.

Последната акция е отпреди година

Последната голяма акция срещу фалшиви фактури на националната агенция по приходите, СДВР и Главната инспекция по труда е от 14 юни 2012 г. Тогава няколко екипа атакуват тържището "Илиянци". Проверката открива 48 празни фактури и 140 касови бележки от фискални устройства, които нямат дистанционна връзка с НАП. Върху фактурите са поставени печатите и данните на две фирми, като същите данни са отпечатани и върху продаваните касови бележки.
Цената на стоките, отразена в бележките, е от 50 до 1000 лв.
Задържани са петима души, които престояват в ареста 24 часа. След това те са освободени. "Повечето от тези хора имат криминални регистрации за измами, но в съда обвиненията им падат, защото на практика не са използвали документ с невярно съдържание за измама. Можем да гоним единствено тези, които вече са използвали фалшивите фактури за спестяване на данъци", казват от НАП.

Мамят с фирма за погребения

На адреса й има още 4 дружества - фантоми, продадени на безимотни роми

Ромите, издаващи фалшиви фактури, мамят клиентите си с различни фирми. Най-голямата от тях е за надгробни плочи. Ромите твърдят, че досега никой не е пропищял от това, че отчита пари за дрехи с фактури за други стоки. Проста проверка обаче може да разкрие, че с костюми и обувки за купувани от магазин за надгробни плочи и урни.
Фактурите менте заедно с касовия бон се издават от "Боби-Любка Величкова" ЕТ. Макар това да е едноличен търговец, който не се е пререгистрирал в ЕООД до края на 2011 г., това не е чак такъв проблем. Дружеството е регистрирано още през 1998 г., а през април 2011 г. е пререгистрирано в Агенцията по вписванията. Няма оборот от 70 000 лв., колкото е прагът за регистрация по ДДС. Фирмата очевидно е истинска и не е крадена от друг, установи проверка на "Стандарт". Неин собственик е 53-годишната Любка Иванова Величкова. Дружеството е регистрирано на адреса й в столичния кв. "Орландовци", ул. "Градините" номер 3. На същия адрес има още 4 фирми, които очевидно нямат нищо общо с Любка и са фантоми.
"Блаже Величка Драганова" се занимава със селскостопанска продукция, "Изотермо билдинг" печели от ремонтни услуги и облицовки, "Тихе Т" е за производство на битова химия, а "Металскраб - Лидия Каменова" е за посредничество с разнообразни стоки. Вероятно и четирите бълват фалшиви фактури, смятат експерти. Според тях дружествата са продадени на безимотните роми, за да се спасят от дългове към държавата. Всъщност на ул. "Градините" 3, която се намира на края на София и граничи с полето, има ромско гето.

БЛИЦ

Вършим всичко без проблеми

Собственичката Любка Величкова пред "Стандарт"

Собственичката на фирмата, която издава фалшивите фактури, заработва средства и по друг начин. Екип на "Стандарт" я откри на служебен телефон на името на погребална агенция в София.

- Търся Любка?
- Да.
- Трябва ми надгробен паметник. На стоковия базар "Илиянци" ми дадоха вашия телефон.
- Добре, ние правим каменоделски неща. Но кой ти даде номера ми точно.
- Даде ми го една жена - Велина се казва. Подаде ми бележка с името на фирмата.
- Ами, трябва да се видим, да ми кажеш какво искаш.
- С кого работиш - с мъжа си ли?
- Не, той почина, сега съм с двамата ми синове.
- Знаеш ли, че твоята фирма издава фалшиви фактури?
- Къде това?
- На "Илиянци". Като поискаш фактури и ти дават на твоята фирма.
- А, не знам такова нещо. Ако нещо синовете... Ама, да не е станало проблем някакъв...
- Ти с роми ли работиш?
- Да, обади се и всякаква работа ще ти свърша, синко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай