“Ролинг стоунс” на война срещу вируса

Легендарните рокаджии отвориха магазин в центъра на Лондон

“Ролинг стоунс” на война срещу вируса | StandartNews.com

"Ролинг Стоунс" тръгват на война с депресията, предизвикана от падемията - отварят магазин в сърцето на Лондон. "Защо го правим ли? Свързано е с нашия вечен оптимизъм", казва Мик Джагър във видеосъобщение. Маските за лице, украсени с прочутия изплезен език, обещават да се превърнат бестселър. В бранда на групата има и тениски, якета, бутилки с вода, тетрадки, чадъри и опаковки за всички, които искат да подражават на китариста Кийт Ричардс. Но екипът зад проекта се надява, че магазинът ще се превърне в нещо повече от търговски обект. Гигантска скулптура на устните и езика заема витрината, привличаща минувачите на "Карнаби стрийт" - епицентъра на музиката и модата в столицата през 60-те години. Огромни екрани излъчват кадри с висока разделителна способност от десетилетията на турнета, а най-големите им хитове и блус класики звучат за купувачите. Стъклен под с текстове на "Стоунс" предоставя изглед към сутерена.

  • Легендарните рокаджии отвориха магазин в центъра на Лондон


Вечният оптимизъм на ветераните
През пролетта - в най-тежките условия на изолация и психоза - ветераните обявиха в социалните медии новото си парче, върху което работят през цялата 2019-а. Сър Мик Джагър, Рони Ууд, Кийт Ричардс и Чарли Уотс споменават пандемията в стиха: "Животът беше толкова красив, след това всички се затворихме". Мик Джагър заяви, че музиката им, създадена през блокадата, е напълно адекватна на времето, в което живеем тук и сега. Кийт Ричардс добави: "Прекъснахме работата по тази песен преди повече от година в Ел Ей и я отложихме за по-късно - и изведнъж тази гадост удари света. Мик и аз решихме, че парчето наистина трябва ще свърши добра работа в момента и ето го тук".
Носят маски дори в леглото
77-годишният Мик Джагър, 76-годишният Кийт Ричардс, 73-годишният Рони Ууд и 79-годишният Чарли Уотс нямат планове да се пенсионират скоро. Заради пандемията рокаджиите бяха принудени да отменят най-скорошното си турне, но фронтменът Мик Джагър заяви, че с останалите членове на "Ролинг Стоунс" се надяват в близко бъдеще да подновят концертната си обиколка и да се завърнат на сцената. За това и планират мегаконцерт по случай 60-годишнината на "Ролинг Стоунс" през 2022-а, съобщи Контактмюзик. Как се свири емоционален рокендрол на такава възраст? "Може да го наречете навик. А също така има нещо като съревнование между нас - кой пръв ще слезе от автобуса. Наистина не мога да си представя да правя нещо друго", споделя Кийт Ричардс за списание "Ролинг Стоун". Рокаджията разкрива, че спазвайки мерките за безопасност, носи предпазна маска дори в леглото.

Лошите момчета или ученичките
През 60-те години на миналия век двете най-популярни групи в света - симпатичните "Бийтълс" и лошите момчета "Ролинг Стоунс" повеждат епична битка. "Бийтълс" искат да ви държат ръката", пише Том Уолф, но "Ролинг Стоунс" искат да изгорят града ви до основи. Несъмнено - това е най-лютата вражда в историята на рок музиката. И от двете страни упорито твърдят, че не са наистина "конкуренти" - че всичко е само медийна измама, казват те любезно - но от двете страни на Атлантическия океан открито се състезават за слава и признание. "Бийтълс" винаги са продавали повече албуми. Но пък "Ролинг Стоунс" печелят по-голяма популярност сред "правилния" тип фенове: изискани бохеми - за разлика от истеричните фенки на "Бийтълс". Ленън и Маккартни учат "Стоунс" да си пишат песните, а пък Джагър и Ричардс слушат "Бийтълс" на първите редове на стадион "Шей".

Харесвани и хулени
"Ролинг Стоунс" се събират в Лондон през 1962 година. Първият й устойчив състав включва лидерът е на групата е Брайън Джоунс (китара, хармоника, клавишни), Мик Джагър (водещ вокал, хармоника), Кийт Ричардс (китара, вокал), Бил Уайман (бас), Чарли Уотс (ударни) и Иън Стюарт (пиано). Мениджър им става Андрю Лог Олдам. "Ролинг Стоунс" са в челото на британската инвазия от групи, които придобиват известност в Съединените щати през 1964 година и се свързват с младежката контракултура на 60-те. Дълбоко повлияна от блуса и ранния рокендрол, бандата започва с изпълнение на кавър версии, но не след дълго авторската й музика става по-успешна.
"Sticky Fingers" (1971) поставя началото на поредица от осем студийни албума, които достигат първо място в американските класации. Последният им албум "A Bigger Bang" е издаден през 2005 година. През 1989 година са включени в Залата на славата на рокендрола, а през 2004 година са поставени на четвърто място в класация на списание "Ролинг Стоун" на 100-те най-велики изпълнители на всички времена. Песни като "(I Can't Get No) Satisfaction", "Paint It Black", "Angie" се превръщат в международни хитове.
"Стоунс" имат както милиони ревностни почитатели, така и критици и откровенно не харесващи стила им. За мнозина от от тях групата свири елементарен рокендрол, затворен в кръга на еднотипни парчета.

Опозиция
След 1982 година членовете на "Ролинг Стоунс" се впускат в самостоятелни кариери. Мик Джагър издава няколо соло албума, Кийт Ричардс - също. През 1989-а групата издава "Steel Wheels" - образец в стил Rolling Stones от края на осемдесетте и предприема голямо турне в Европа и САЩ. В същото време обаче самостоятелните албуми на Джагър се котират доста добре на пазара. Харесват се също така и от рокаджии, които не са фенове на "Стоунс", защото музиката е по-разчупена, звукът е по-съвременен. А Джагър знаем, че умее да прави и хитове. Така се ражда и опозиция.
Бил Гейтс дава милиони за песен на Мик
През 1995 Microsoft купува правото да използват песента Start me up от албума Tattoo You 1981 за реклама на новата си опепрационна система Windows 95. Слуховете твърдят, че Бил Гейтс се обадил по телефона на Мик Джагър с въпрос колко би искал в замяна на правото да използва песента за рекламни цели. Мик Джагър, който дотогава не бил продавал никога правата на някоя песен на групата за рекламни цели, назовал двуцифрено число в милиони долари, очаквайки Бил Гейтс да се откаже. Вместо това последния без да се замисли веднага се съгласил.
От година "Ролинг Стоунс" имат своя скала на Марс."В продължение на десетилетия музиката на "Ролинг Стоунс" е имала огромно влияние върху Земята. Сега за групата ще научат и на Марс", написаха на сайта на НАСА. Това е добре за финал. Защото независимо от полемиките, "Ролинг стоунс" остават с огромно влияние в рока, а на всичкото отгоре старците продължават да свирят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай