Рейзи Непукиста

Рейзи Непукиста | StandartNews.com

Сложи ограда насред шосе, ходи за гъби с пушка в полунощ

Кметът на Созопол постоянно се забърква в скандали, но е уверен, че ще спечели трети мандат

Панайот Рейзи е роден на 25 юли 1966 година. Дипломата си за средно образование взема от училището по морски и океански риболов, а кетап за висше получава от УНСС, а в специалност икономика и управление на транспорта. Созополският градоначалник е следвал и право от Югозападен университет "Неофит Рилски". Натрупал е 16 години стаж в политиката и общинските дела. В интересната си биография е записал един мандат като зам.-кмет на Созопол, втори като председател на ОС и още 8 години кметуване. Първия си мандат на градоначалник той спечели като кандидат на ССД в коалиция "ФАР", в която бяха и БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев. Втория мандат грабна като кандидат на ГЕРБ.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи е един от най-колоритните управници по родните географски ширини. За него открай време се носят митове и легенди, а народният фолклор му е посветил поне дузина вицове. Рейзи твърди, че не обича да е в центъра на общественото внимание, но по неведоми пътища се оказва винаги точно там. Скандалите около него не спират. Тъкмо е отминала едната буря и ето че се задава нова, в чийто епицентър е Рейзи. Пословичният му егоцентризъм и поведение, стигащо до безразсъдство, са му спечелили много врагове. Човек не трябва да е психолог, за да разбере, че Рейзи не се къпе във всенародна любов, но в същото време парадоксално печели всички избори, на които се яви. Заради екшъните, в които влиза, кметът е натрупал цяла колекция от прякори.

Враговете му го наричат Властелина на моретата, Аполона на Созопол, Стрелящия по гъби

Заради авторитарния стил на управление местните го сравняват с иранския шах Реза Пахлави. След два мандата на кметския стол градоначалникът се е засилил към трети и с типичната си самонадеяност е сигурен отсега, че ще спечели от раз изборите наесен. Хората, които го познават отблизо, смятат, че трудно може да се открие по-самонадеян човек и по-голям инат. Науми ли си нещо Рейзи, няма сила на света, която да го спре. Освен ако "силата" не се прояви в лицето на самия Бойко Борисов. Премиерът е единственият авторитет, пред който кметът на Созопол свежда смирено глава и дори е готов да се извини. Нагледен пример за това бе последният екшън със заградения път между комплексите "Дюни" и "Свети Тома". С последното си авангардно решение да затвори с ограда цяло шосе от републиканската мрежа, созополският кмет си навлече гнева не само на съгражданите си, но и на хиляди туристи. Бетонните колчета оцеляха едва ден, след което побеснели летовници ги изтръгнаха. Кметът обаче никак не се смути и ги постави отново с още по-голям хъс. Сагата със скандалната ограда вбеси дори и Борисов, който с три думи в телефонната слушалка строи Рейзи да събори оградата.

Но тази случка е като детска игра в сравнение с другите скандали, в които кметът е врял и кипял. Още в началото на първия му мандат като градоначалник прокуратурата започна проверка срещу него заради съмнения за злоупотреба с власт и корупция. Които си останаха само съмнения. През януари 2012 г. се завихри нова буря, след като

Сметната палата оповести, че Рейзи не е обявил придобиването на апетитни имоти

вила в курорта Боровец с половин декар двор и над 24 декара урегулирани парцели в Бургаска област. Конфузът за ГЕРБ бе голям, но трая точно три дни, а и кметът не показа, че му пука особено. Друг такъв резил едва ли е имало, но Рейзи по принцип обича да е новатор, да е винаги "най" и пръв във всичко. Много преди кметът на Балчик Николай Ангелов да взриви общественото мнение с луксозния си автомобил, заради който бе разпънат на кръст, Рейзи си осигури суперлуксозен Мерцедес за 120 бона. Скъпото возило му бе гласувано от общинския съвет още през 2013 г. и с щедрата благословия на кротката опозиция. Единствено журналистите повдигнаха въпроса, но градочалникът с характерен маниер мина в контраатака и ги остави без думи. "Кметът трябва да се вози в нова, сигурна, бърза и удобна кола. Аз пътувам по сто пъти в месеца до София, тази кола ми трябва за работа", отсече созополският градоначалник.

Рейзи е неповторим дори и в издънките си. Няма втори кмет освен него, който може да се похвали, че е лежал в ареста, и то цяло денонощие. Тази невероятна история се случи през 2009 г. в средата на първия му кметски мандат. Кметът на Созопол бе затворен в килия, след като горските го спипаха да бракониерства с колеги ловци, сред които действащ полицай от Созопол и видни бизнесмени. Авджиите бяха заловени по тъмни доби в гората на ловно стопанство "Ропотамо", минути след като застреляха бременна кошута. На пръв поглед облаците около Рейзи застрашително се сгъстиха, но и този екшън се размина без никакви последици. Още в ареста кметът заяви, че не е ходил на никакъв лов, а за гъби и го повтаряше до последно. Кошутата била убита от чакали. Не бе даден отговор единствено на въпроса как се берат гъби в полунощ и защо е бил с пушка. Заради това изпълнение, созополските зевзеци нарекоха кмета си "Стрелящият по гъби". През цялото време, докато течеше дългото и тягостно разследване, Рейзи демонстрираше желязно самообладание. Дори обърна на майтап бракониерския скандал, като

сам съчини виц за себе си и лично го разказа на журналистите

"Отивам аз за стръвници в гората. Гледам една и стрелям - не улучвам, стрелям пак и пак - не я уцелвам. И казвам: писна ми, отивам за гъби."

В крайна сметка "гъбеният лов" приключи с пълно фиаско още в прокуратурата. Експертизите не успяха да установят кой е застрелял сърната, с коя пушка и кога е станало това, а един от най-важните свидетели тотално се отметна от показанията си. Експертите от Ветеринарно-медицинския институт в Стара Загора пък се оказаха безпомощни да определят кога точно е умряла кошутата. Бракониерската сага приключи успешно за Рейзи и даже му донесе награда "Златен Скункс" от "Господари на Ефира".

Бури кипят и в личния живот на кмета. В края на първия му мандат приключи и дългогодишният брак със съпругата му. След развода последва втори мандат, който съвпадна и с нова любов. Задаващият се трети мандат Рейзи се готви да атакува с най-новата си страст - футбола. От една година той е член на изпълкома на БФС и върл фен на футбола. Негова заслуга е новият стадион в Созопол, в който общината наля 13 млн. лв. Другата му гордост е водният цикъл и пречиствателната станция, по които усилено се работи. Избирателите пък го благославят за социалната политика. Във всички села в общината има социален патронаж, а всяко семейство, в което проплаче пеленаче, получава безвъзмездна помощ от 2000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай