Четвъртък,

Разкритие! Какво пази тайният архив на Ватикана за България

От: СТАНДАРТ -
6223
Разкритие! Какво пази тайният архив на Ватикана за България
A
A
A

Най-старият текст на кирилица, писан върху животинска кожа е открит в Тайния архив на Ватикана. Той съдържа над 100 ръкописа, свързани с България. Това разкри именитият български историк член-кореспондент на БАН Аксиния Джурова.

Тя е учен със световна известност по история на изкуството. Дъщеря е на армейски генерал Добри Джуров, дългогодишен министър на отбраната при социализма. Има щастието да се срещне с папата и да разговаря с Умберто Еко.

Аксиния Джурова, основател на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев".

Словото е сила и власт, но опредметеното слово е свещено. Голи са народите или душите без книги. Благодарение на връзките на проф. Дуйчев получихме достъп до архивите на Ватикана през 70-те години, разказа чл.-кор. Джурова.

По думите й секретният архив пази документи от цял свят. "Давността му се определя от времето, което е бил недостъпен. Някой път стига до 70 г. За една изложба подготвихме първия опис на славянските ръкописи във Ватикана. Това се случи през 1978-79 г. В тази експозиция бяха показани документи от тайния архив. Това стана възможно заради изготвяне на програма във връзка с 1300 г. България и подготовка на различни екипи, които тръгнаха по света да тръгнат изворите на българската история", разказа тя. И допълни, че Асеманиевото евангелие е сред ценните славянски ръкописа.

"Другият важен ръкопис е Манасиевата летопис - хроника от 1344 г., който е поръчан от цар Иван Александър. Уникален е с това, че е към тази хроника са добавени части и миниатюри, които засягат българската история", заяви историкът.

Според нея Ватикана има от всички славянски страни ръкописи - на глаголица, кирилица, латиници и хърватска глаголица. "Българската сбирка е от сто и няколко, открихме най-стария кирилски текст - той се намира в палимсестен ръкопис. Той е писан върху животинска кожа и има преимуществото да се изтрие долния текст и да се пише върху него. Имаме ръкописи с два-три слоя, това говори за беден период. След 150-200 години може да изплува старият текст, върху писания отгоре, но никога не се разкрива целият", обясни проф. Джурова.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com