Радослав Янкулов е новият шеф на БНР

Генералният директор е с мандат от три години

Радослав Янкулов е новият шеф на БНР | StandartNews.com

София. Съветът за електронни медии избра Радослав Янкулов за генерален директор на Българското национално радио за следващите три години, съобщиха от държавната медия.

За Радослав Янкулов гласуваха четирима от членовете на СЕМ, който са общо петима. Георги Лозанов, Анна Хаджиева, Анюта Асенова и София Владимирова поставиха Янкулов на първо място, а само Мария Стоянова даде преднина на Иво Тодоров.

Според процедурата всеки член на СЕМ трябваше да посочи трима кандидати, които подкрепя. Така Радослав Янкулов събра четири първи гласа. Въпреки това се състоя ново гласуване между първия и втория. След него Радослав Янкулов получи четири гласа срещу един за Иво Тодоров.

В началото на днешното заседание председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, че тези конкурси винаги будят напрежение в медийната общност. До вчера имаше натиск върху Съвета конкурсът да не се провежда, но СЕМ не се интересува от политическата воля, каза Лозанов.

При представянето на концепцията си по време на изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР Радослав Янкулов заяви, че БНР е единственото предприятие, което е в състояние да подготвя кадри. Тогава той посочи, че ако бъде избран за генерален директор на БНР ще поиска 100 дни кредит на доверие. Янкулов заяви, че ще се повишат възнагражденията на работещите в БНР, ще се направят нови длъжностни характеристики, всичко в радиото ще се случва с конкурси, че ще промени рекламните тарифи, така че се събират повече приходи за БНР, ще изгради специална зала за пресконференции, в която да се раждат новините. Той изрази и желанието си да се направи училище за радио, което да бъде като конкуренция на Факултета по журналистика. Друго интересно предложение на новоизбрания директор на БНР е директорите на различните програми да има рубрика в ефира, който ръководят и да отговарят на въпроси на слушатели или на служители на БНР.

Слушателите го помнят като водещ на спортни емисии и на предаването "Хоризонт за вас". Бил е директор на едни от първите частни радиостанции в България - Радио "Експрес" и Радио "99".

Кандидатите са шефския пост в БНР бяха 12. Гласуването беше явно. Измежду тримата, събрали най-много или равен брой гласове, всеки член на СЕМ посочи кандидата, за когото гласува. За избран се счита този, който получи минимум три гласа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай