Протестът в Дебелт ескалира, атакуват с пиратки ромската махала

Протестът в Дебелт ескалира, атакуват с пиратки ромската махала | StandartNews.com

Бургас. Протестът в бургаското село Дебелт в защита на изнасиленото 11-годишно момче ескалира. Мирните демонстрации в центъра на селото прераснаха в опасна агресия, въпреки засиленото полицейско присъствие.

Около 200 протестиращи се опитаха да стигнат до училището и да поискат обяснения от директорката Татяна Вангелова как е допуснала сексуалната гавра с детето.

Хората обаче бяха спрени от жандармерията.

Веднага след това те импулсивно решиха да атакуват ромската махала в края на селото. Около 50 млади мъже, маскирани с качулки, окупираха калните пътища към гетото и започнаха да скандират "Еничари", "Циганите вън". Те обаче бяха спрени от полицейски кордон. Полицаите бяха въоръжени с щитове и разпоредиха на побеснелите младежи да не прекрачват огражденията.

"Ръка срещу българин, особено полицай, няма да вдигнем", обявиха бунтовниците и изпълниха заповедите на униформените. Те дълго скандираха пред махалата и хвърлиха десетки пиратки, но не към ромските къщи.

"Това, което направихме, е достатъчно. Дадохме ясно да се разбере, че повече няма да позволим на циганите да тероризират българите, които вече са малцинство", обявиха протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай