Прокоба тегне над митница Свиленград

Скандали тресат ведомството от 2008 г., от 2 г. няма постоянен шеф

Прокоба тегне над митница Свиленград | StandartNews.com

Караиванов остана сух при аферата с подкупи през 2012 г., Костадинов се измъкна с дрогата

"Хванеш ли се на хорото, играеш го докрай. Днеска си вътре, утре - вън. Напрежение и безсъние - цената на това да си в играта" - думите са на пенсиониран вече служител от свиленградската митница. Хората от системата я наричат "черната дупка", защото никой, попадал във ведомството, не e застрахован, че няма да попадне, съзнателно или не, във водовъртежа на схемите и съблазанта. Затова и хората смятат, че мястото е прокълнато.

За кой ли път тези дни митница Свиленград осиротя. Падна поредната глава от голям шеф - с ареста на временния й началник Тодор Караиванов, обвинен за вземане на подкупи.

От 7 г. свиленградската митница е в плен на скандалите. Тя е единствената от системата, която няма титуляр вече повече от 2 г. Не че няма читави кандидати, но някои от тях стигат до финалната права, правителството се сменя и всичко започва отначало. Стретегическото ведомство, отговарящо за най-тежкия ни сухоземен пропускателен пункт - Капитан Андреево, който е не просто граничен с Турция, но и врата от Европа към Близкия изток, се оказа ветровито. Черната серия се завъртя още през 2008 г. със скандалното дисциплинарно уволнение на тогавашния началник Стефан Марашев. Той бе махнат с мотив, че е превишил правата си и е издал разрешение за възстановяване на акциз без правно основание в размер на 45 млн. лв. за периода януари-септември 2007 г. Веднага след уволнението си Марашев заведе дело срещу Агенция "Митници" за неправомерно отстраняване.

2 г. по-късно Върховният административен съд (ВАС) го реабилитира и върна на поста. Още не поел въздух от тази съдебна битка, Марашев беше нарочен отново заради имота си в прочулото се като Веселото село Ставри Димитрово, изградено на 80% незаконно в чашката на яз. "Ивайловград". По-късно обаче се оказа, че къщата на Марашев не е сред нередовните и дисциплинарното производство срещу него отпадна. Междувременно Марашев изненадващо подаде заявление за

преместване от шефския кабинет на плаца

Разбра се, че след разговори с настоящия шеф на агенцията Ваньо Танов той е поискал да бъде на експертна длъжност в същата служба. И досега Марашев е редови митничар във ведомството, било някога под негово ръководство.
С оттеглянето на Марашев от поста южното митнически звено дойде ерата "Караиванов". Тодор Караиванов е родом от Харманли и има повече от 14 г. стаж в митница Свиленград.

След конкурс седна в шефския стол на 1 февруари 2011 г. и бе там до август 2013 г. За двете години начело на свиленградската митница, той мина между капките по времето на грандиозен скандал. На 2 май 2012 г. след акция "Митници", насочена към пресичане на порочни практики за изнудване на пътникопотока, бяха задържани 32-ма митничари на смяна с натъпкани в дрехите им и из помещението, където се е извършвало разпределението на парите, банкноти в различна валута - долари, евро, турски лири, левове. По-голямата част от митничарите впоследствие бяха освободени, а на 8 бяха повдигнати обвинения. Заради издънката свиленградското ведомство беше заплашено в прав текст от Танов, че ще бъде закрито. Последва и тест за лоялност сред 270-те служители на митницата тогава.

40% попаднаха в графа "контрапродуктивни"

т.е. допускали са закононарушения, считат го за нормално и не биха издали свой колега участник в корупционна схема. Тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова изигра ролята на ангел хранител за ведомството с успешното измолване от финансовия министър по това време Симеон Дянков за месечна отсрочка в стягането на редиците в митницата. На Караиванов му се размина и той беше наказан с последно предупреждение "понижаване в ранг" за 1 г., но запази началническия си пост, а свиленградската митница продължава да съществува и до днес като самостоятелно звено в системата. След парламентарните избори през 2013 г. Караиванов бе преназначен като експерт в дирекция "Митническо разследване и разузнаване" в Централното митническо управление в София. След преместването му вече повече от 2 г. митницата се управляваше от един куп и.д.-та, като един от тях - Валери Стайков, имаше всички качества и шансове да остане и постоянно на поста. С идването на служебното правителство обаче бе спрян конкурсът в етап, до който единствено Стайков беше стигнал. Мотивът бе, че има нарушения по процедурата. Какви обаче са те - така и не се разбра. Стайков е един от малкото шефове, за които не се чува лоша дума - и от редовите митничари, и от местните многознайковци.
След като ГЕРБ се върна на власт миналата есен, а Ваньо Танев

пак дойде на бял кон

в Агенция "Митници", бе обявен нов конкурс за шефския пост в Свиленград. Трима кандидати се явиха на конкурса в документалния му етап, но се оказа, че нито един от тях не покрива изискванията. Това доведе отново до оголване в ръководството и се наложи пловдивско подкрепление - в лицето на зам.-директора на тамошното ведомство Боян Тодоров. Той бе и.д. за 45 дни. След изтичането им с командировка Тодор Караиванов беше върнат на шефския стол. Последва преназначението му като главен инспектор в отдел "Борба с наркотрафика", а след това и заповед и за съвместяването на поста на временен директор. В момента конкурсът за шеф е все още висящ. На него до последния трети етап - интервю, стигна единствено Тодоров. Препитването, насрочено за преди месец, не се състоя заради боледуване на член на изпитната комисия.

Освен с честите рокади, в свиленградското ведомство ще запомнят 2014-а с грандиозния скандал около зам.-началника й Георги Костадинов. Той беше арестуван за трафик на дрога на 21 май м.г. в дома си в Свиленград при специализирана акция на прокуратурата и ДАНС, след като в служебния му "Форд Фокус"

бяха открити около 1,5 кг амфетамини

В началото на януари 2015 г. обаче обвинението срещу него е прекратено от Пловдивската окръжна прокуратура с мотив, че не е установена пряка връзка между намерения в колата наркотик и Костадинов. Няколко дни след това със заповед на Ваньо Танов той бе върнат на работа във свиленградското ведомство като началник на отдел "Митническо оформяне". И докато Костадинов си ползваше платения отпуск, преди реално да се върне на работа през февруари, скандалът с Караиванов продължи 7-годишната черна серия.

А много от редовите митничари си мечтаят прокобата да бъде пресечена. И най-после митница Свиленград да се оглави от ерудит с добро реноме.

 

Taнов: Тодор бе мек, не успя с реформата

"За мен Тодор Караиванов беше мек и не успя да проведе реформата, която бе необходима в митница Свиленград. Може да е било много честно момчето, когато е постъпило, но когато отиде в такава среда, по-голяма е вероятността тя да окаже влияние върху него". Това заяви пред "Господари на ефира" Ваньо Танов, приемайки "Златния скункс". "Нямам "мои" и "твои" хора в агенцията", допълни Танов. "Реформата в митниците трябва да е предшествана от реформа в съдебната система. Аз ще си пазя "Златния скункс", обеща Танов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай