Професори стискат палци на Орешарски

Професори стискат палци на Орешарски | StandartNews.com

София. По традиция на 24 май учениците благодарят на своите учители, а преподавателите затрупват децата с пожелания за успехи в живота. За политическите лидери те вече са се сбъднали. Защото са начело на държавата. Гордост, че са допринесли за този успех изпитват и техните учители. Те с радост се върнаха назад в годините, разказаха пред "Стандарт" своите впечатления от учениците си и им пожелаха да покоряват нови върхове.

Вълнение, че техен кадър ще става премиер изпитват преподавателите на Пламен Орешарски в УНСС. Той беше от студентите с модерно мислене, сподели пред "Стандарт" проф.д-р Георги Петров, преподавал по "Корпоративни финанси" на бъдещия министър-председател в тогавашния ВИИ "Карл Маркс". "Имаше нови идеи и успешно ги защити", казва професорът. Според него Орешарски ще бъде успешен премиер. "Мога да се похваля, че съм преподавал съм на всички бивши министри на финансите в различните правителства. За Орешарски мога да кажа само хубави неща", казва проф.

Петров. Доволен е, че името му се спряга за премиер. Според него, ако нещо добро за едно бъдещо правителство може да се направи, Орешарски ще го направи. "Не зависи обаче само от него", уточнява проф. Петров. Колегата му проф. Методи Христов смята, че със своята упоритост и сериозност Орешарски има какво да даде. Той се радва, че бившият му студент успява да остане в тези трудни времена на такава позиция. Сегашното ръководство на УНСС се гордее, че в момента Орешарски преподава във вуза. Той е от най-добрите ни преподаватели казва проф. Маргарита Александрова, която също е чела лекции на финансиста.

Тя се радва, че Орешарски ще застане начело на държавата, но се притеснява, че като премиер няма да може да продължи да чете лекции в УНСС. Лидерът на БСП Сергей Станишев, който има основа заслуга за номинирането на Орешарски за премиер завършва с Историческия факултет на Московския държавен университет. Като хлапе обаче соцлидерът учи в столичното 35-о СОУ. Помощник-директорката Катя Рачева е била една от бившите учителки на соцлидера. Тя му е преподавала по любимия предмет - история. Освен това в 10-и и 11-и клас му е била класен ръководител. Заради предстоящите зрелостни изпити обаче г-жа Рачева не можа да отдели време, за да ни разкаже с подробности какъв ученик е бил Станишев.

Преди време обаче тя често го е коментирала. Както може да се очаква, тя го описва като много прилежен ученик, който винаги се е борил за високи оценки. "Беше безупречен", разказвала е често тя. При нея обаче се оказва, че е имал и една двойка. Самият Станишев бил много учуден, когато след години тя му показала неговия бележник, в който се мъдрила слабата оценка. "Странно, историята винаги ми е била любим предмет", споделял е пред медиите Станишев. На соцлидера винаги са му допадали хуманитарните предмети, отбелязвал е самият той. Математиката обаче му е била най-трудна. Ученикът Сергей обаче не е бил и толкова безупречен. Самият той е споделял, че често е бягал от час да кара ски. Изглежда, че Рачева не е злопаметна и е запомнила само хубавите черти на Станишев. Ярък спомен й е останал и от абитуриентския бал - "изкарахме го в току-що отворения Дворец на културата и се веселихме чак до 2-3 часа", споделя е тя.

Учителката по математика на Бойко Борисов - Павлина Антонова, му преподава от VIII до ХI клас. "Математиката му се отдаваше лесно. И алгебрата, и геометрията ги владееше", разказа тя пред "Стандарт". Никога не закъснявал и не бягал от час. В училище беше ухажван от момичетата. Дама на бала му била дъщерята на неговата класна. Детството на Лютви Местан носи мириса на лепкавия катран от тютюневите ниви, но и аромата на смола от борови гори, на риган и мащерка. В първите години светът за малкото момче от Източните Родопи се ограничава от връх Гюмюрджински снежник и последната гара на влака Русе - Подкова, но постепенно хоризонтът се разширява все повече. Помагат му учителите и книгите. "Беше прилежен в часовете изчиташе цялата задължителна литература, която препоръчвахме за ваканциите", обяснява и дългогодишният учител Местан - Адалъ.

Той преподавал на бъдещия политик по български език и литература в VII и VIII клас в основното училището в с. Островец. Упоритостта и амбициозността на Лютви Местан се открояват особено в гимназия "Н. Вапцаров" в Момчилград. Качества, характерни за зодията му Козирог.

"Преподавах му по френски език в IХ и Х клас. Много буден и интелигентен, неведнъж ме е изненадвал с въпросите си, търсеше връзката между нещата, а не просто да ги наизусти", разказва Елена Христозова. Тя си спомня как преподавателката по български език и литература Светла Шентова често показвала писмените работи на момчето от с. Островец като пример за отлични разработки, превъзхождащи тези на градските деца. Затова никой не се изненадал, че абитуриентът Лютви решава да кандидатства българска филология в университета във Велико Търново и бива приет успешно. "Любими поети му бяха Яворов, Дебелянов. След университета Местан се връща в Момчилград и става учител в гимназията, която е завършил. "Всички ученици му бяха фенове. Допадаше им неговият стил на преподаване, не назидателен, а дискусионен, но най-вече приятелското отношение между учител и ученик, който налагаше. Заедно с това се отнасяше изключително сериозно към работата. Търсеше подход към всеки млад човек.

Запомнила съм Местан често да носи в учителската стая нови книги, обичаше да спори на най-различни теми. Времето преди 1990 г. беше бурно и много интересно", спомня си още Елена Христозова вече в качеството на негов колега. Нермин Юмерова днес е помощник-директор в гимназия "Н. Вапцаров" в Момчилград. Казва, че не е имала късмет да работи с Лютви Местан в същото школо, защото постъпва малко след като той преминава на друга работа. "Изключителен методист, по това време учех задочно в Пловдивския университет и ми предстоеше изпит по съвременен български език. Затруднявах се със сложните глаголни времена и ме посъветваха да отида при него на консултация. Направи ми впечатление прецизността и достъпността, с която обяснява. Изпитът си взех с отличен, дипломирах се, но запомних жеста му да повдига вежди на изненада или неодобрение, когато чуе неточен израз. Може би това е рефлексът на учителя, който следи ученика му да не сгреши и да му помогне", обяснява Нермин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай