Проф. Маразов подкрепя златото на гетите за "Чудесата"

Да гласуваме като един за златото в Свещари, зоват губернатор и кметове

Проф. Маразов подкрепя златото на гетите за "Чудесата" | StandartNews.com

Разград. Тимът на гетите вдигна летвата, привличайки още един професор. Известният от Лондон до Токио траколог проф. Иван Маразов влиза в отбора на проф. Диана Гергова, за да защитава златото на Котела във финалната церемония на националната кампания "Чудесата на България" на в. "Стандарт". Той прие поканата на дамата да убеждава от ефира на ТВ7 българите да изберат за чудо номер 1 уникалните находки от Омуртаговата могила в Свещари. Ковчежето с 264 накита се "появи" в навечерието на Архангеловден през 2012 г., след като змия посочи на проф. Гергова пътя до имането. Наскоро археоложката разкри, че ковчежето с бижута е било на 8 метра дълбочина в могилата в Свещари.

Точно в 19,30 часа отборите, защитаващи трите обекта, събрали най-много гласове в класацията на в. "Стандарт", ще излязат на една сцена, за да убедят цяла България, че заслужават първото място.

"Ще покажем на цяла България богатството на археологическия резерват "Сборяново", който е под закрилата на ЮНЕСКО, защото е едно от чудесата на света", обещават професорите Диана Гергова и Иван Маразов. Край Свещари е струпана историята на 3000 години. Култовото плато пази спомена от няколко цивилизации и върху него са извършвали обредите си четири религии, обясняват учените.

Първото тракийско светилище, построено върху Свещарското плато, датира 1200 години преди Христа. На това място е била и столицата на гетската държава в разцвета на тракийската цивилизация. Върху тракийските могили са намерени следи и от строителството по времето на великия хан Омуртаг. Затова и най-големият 19-метров изкуствен насип на платото край Исперих днес носи неговото име - Омуртагова могила. Точно в нейните недра миналия ноември Диана Гергова извади ковчежето със злато. Култови паметници от епохата на ранното християнство, както и гробницата на мюсюлманския светец Демир баба, разположена на метри от свещарската гробница, показват, че този къс земя край Исперих диша с дробовете на историята. Това ще обясним в неделя и ще грабнем приза в конкурса на "Стандарт" "Чудесата на България", категорична е Гергова.

"Нека всички жители на Разградска област да гласуват като един за златото на гетите. Моля кметовете да осигурят възможност достъп до електронния вот да има всеки жител на седемте лудогорски общини. Това призова областният управител на Разград Стоян Ненчев в специален апел, разпратен във вторник до градоначалниците в региона. В Исперих вече са поставени лаптопи на улицата, за да могат местните хора пътьом да кликнат в сайта на "Чудесата на България" и да дадат гласа си за златното съкровище на гетския владетел Котела.

Гробница на тракийска жрица в Свещари

Гробница на тракийска жрица е поредният удар на проф. Диана Гергова в археологическия резерват "Сборяново" край Исперих. В началото на тази седмица нейната експедиция направи уникалното откритие. Находката бе изровена от могилен насип, северно от голямата Омуртагова могила.

Става дума за вкопана каменна гробница, в средата на която е бил изграден олтар. Тя е била облицована с масивни дървени греди, а на пода в центъра й е бил разположен глинен олтар, боядисан в червено и черно.
Пресечена пирамида, изпечена от глина, крие тайните на култова церемония, състояла се тук преди векове. Според проф. Диана Гергова става дума за погребение на жена. Като се вземат предвид културните традиции на траките, в гробницата най-вероятно е била положена жрица, погребана там със символен ритуал.
Археолозите още не са датирали точно находката. Разкопките продължават и в момента. Членовете на експедицията използват последните хубави дни на есента и работят от тъмно до тъмно, за да извадят от руините цялото новооткрито богатство на древността. Лабораторните анализи и консервацията на прясно откритите находки предстоят.

 

Японци вият опашки пред съкровищата ни

Снимаха се с откритието на Гергова, но не й дадоха пари за публикация, казва проф. Иван Маразов

- Проф. Маразов, как приемате предизвикателството да участвате в отбора на проф. Диана Гергова, който в неделя ще защитава на живо в ефира на ТВ7 златото на гетите?

- Тримата капитани на отборите - проф. Диана Гергова, проф. д-р Божидар Димитров и д-р Тодор Чобанов са достойни. А Чудесата, които защитават, заслужават да бъдат класирани на първо място. През последните 45 години се занимавам с културата на траките. Това е основната причина да съм в отбора на златото на гетите. Всички исторически паметници на България са достойни и равностойни. Това че ще се даде предимство на единия паметник, в никакъв случай не обезценява другия. Така че смятам конкуренцията за напълно достойна. Който и да спечели, ще бъде напълно заслужено.

- Какво е мястото на гетите в нашата култура?

- Поначало според мен най-конвертируеми в културно-туристическо отношение са паметниците на тракийската древност. Тъй като аз съм организирал много тракийски изложби по света, знам как се извиват опашки за тези изложби. Това да видиш в Англия, в Япония и в Щатите опашка разбира се е нещо екзотично. И смятам, че това, което проф. Диана Гергова откри в могилата в Сборяново, е невероятен успех. Вече със сигурност можем да говорим за различни центрове на тракийската култура, един от които е гетската. В един от томовете на проф. Диана Гергова съм писал за поетиката на гетите. Това, което тя откри сега, поставя изключително много въпроси както за самата тракийска култура като цяло, така и за връзките й със съседни култури. Затова смятам, че намереното от проф. Гергова съкровище има още много перспективи за изследване. Именно затова го намирам за изключително ценно и бих пледирал то да победи в благородното състезание.

- Очевидно това ще бъде вашата "защитна" теза...

- Не знам дали ще бъда най-добрият адвокат. Но във всеки случай имам изключително много точки, по които бих могъл да защитя ролята на това ново съкровище за световната наука. Тук не става дума само за българската, тъй като тракологията отдавна вече е световна наука, макар че държавата през последните 25 години обърна не само гръб, но и всичко друго, което можеше, на тракийската култура. Ето с това съкровище се снимаше и Бойко Борисов и кой ли не още, а всъщност никакви пари от държавата не са дошли примерно за една чудесна публикация, която проф. Диана Гергова може да направи.

- От откритието като жена съм впечатлена от златната диадема, в която за първи път се появява едно митологично същество - устремена напред жена с животински уши и тяло на лъв..

- Цялата находка привлича вниманието. Това, което наричате "диадема", считам за шийна гривна. Проф. Диана Гергова показа тази находка в Москва и смятам, че колегите са обърнали внимание на този факт. Това митологично същество според мен е сфинкс. Находката е изключителна за мястото, където е намерена.

- Ще разчитате ли в състезанието на някаква молитва за успех, взета "назаем" от траките?

- Не. Не са запазени сведения траките да са имали молитви за успех, но смятам, че едно "наздраве" ще свърши работа.

 

Европари за Чудесата

Работна група, начело с двама министри, ще състави списък с приоритетните за страната културни, исторически и религиозни туристически атракции, чието популяризиране и социализиране ще се финансира със средства от Брюксел през следващия програмен период. Под ръководството на регионалния министър Десислава Терзиева и министъра на културата Петър Стоянович ще работят още зам.-министърът на икономиката с ресор Туризъм Бранимир Ботев и представители на общините. Групата ще започне отсяването на предложенията още следващата седмица, обяви Терзиева по време на 13-ия комитет по наблюдение на напредъка по ОППР във Велинград. Обмисля се възможността за европейски пари освен общините да могат да кандидатстват и неправителствените организации, религиозните общности и бизнесът. Това може да се случи в партньорство с кметствата, но все още не е ясно дали фирмите ще бъдат допустим бенефициент по програмата. Избраните приоритетни чудеса ще трябва да със световно или национално значение за туризма, да допринасят за развитието на регионите и да са причина за отварянето на нови работни места, визира основните критерии министър Терзиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай