Призракът на Ан Болейн признат от съда

Обявената за магьосница вълнува векове умовете и сърцата на англичаните

Призракът на Ан Болейн признат от съда | StandartNews.com

Кокетката се меси в политиката, променя църквата и бележи всичко с буквата си В

Една от най-големите загадки в историята продължава да търси своя отговор от 1536 година. Виновна или невинна е Ан Болейн - една от най-одумваните кралици-консорт на Англия, екзекутирана на 19 май, след като е обвинена в кръвосмешение, измяна и прелюбодейство.

  • Прислужницата с голямата амбиция

Ан Болейн е родена в Бикинг, Англия, през 1501 г. в семейството на сър Томас Болейн и Елизабет Хауърд. Баща й е граф на Уилтшър и Ормънд. Прекарва години във Франция, учи в Нидерландия.

Завръща се в Англия през 1522 г. и влиза веднага в двора на крал Хенри VIII като прислужница на кралица Катерина Арагонска.

Твърди се, че кралят веднага бил омаян от младата и амбициозна Болейн и категорично се  противопоставил на брака й с шестия граф на Нортъмбърланд - Хенри Пърси. Тя обаче се държала дистанцирано като му дала да разбере, че желае единствено брак.

Отказът й обаче сипал силен огън в и без това огромното желание на Хенри да има Ан. Нещо повече, кралят вече виждал в нея жената, която ще го дари с лелеяния син.

След близо 26 години брак Катерина успяла да му роди само принцеса Мери (по-късно кралица Мери I, останала в историята като Кървавата Мери), а след това преживяла поредица от спонтанни аборти.

  • Голямото дело на краля

За да обясни пред папата искането за анулиране на брака, Хенри цитирал библията. Обявил, че с нея нарушава Божиите заповеди, защото е греховно да живееш с жената на брат си. Катерина първоначално е била сгодена за по-големия брат на Хенри - принц Артур.

Шест години папата протака решението, а Хенри и Ан Болейн живеят тайно. Нещо повече - когато тя забременява, двамата тайно се венчават с помощта на кентърбърийския архиепископ Томас Кранмър. Година по-късно разводът е факт и двамата младоженци вдигат пищна сватба.

Церемонията по коронясването на Ан като кралица-консорт се провежда на 1 юни 1533 г. в Уестминстърското абатство. А само месеци по-късно Катерина Арагонска умира самотна в къщата си в провинцията.

Радостта от брака им обаче е краткотрайна, защото на бял свят се появява не принц Хенри, а принцеса Елизабет - бъдещата кралица Елизабет I. Но големите проблемите на Ан тепърва предстоят. Интелигентна и остроумна, тя отначало е интересна за краля, но впоследствие смелостта й започва да го плаши.

  • Битката с Кромуел

Стремяла се да застане начело на религиозните реформи, които се провеждали по онова време в Англия. Тя е отчасти отговорна за решението на Хенри да се откъсне от Римокатолическата църква. След като е отлъчен от църквата, Хенри VIII се самопровъзгласява за глава на новата Англиканска църква.

Честите конфликти на Ан с най-близкия кралски човек Томас Кромуел довеждат до фатални последствия. А след няколко мъртвородени деца, Ан се превръща във враг номер едно за двора.

Кралят започва все по-често да липсва в спалнята на Ан, за да навестява прислужничките й - Мадж Шелтън и Джейн Сиймор. За разлика от Катерина обаче новата кралица не страда тихичко, а вдига шумни скандали.

Кромуел това и чака. Веднага разпространява слуховете, че тя има страстна връзка с брат си Джордж Болейн. Не след дълго всички в двора започват да приемат слуховете сериозно и да вярват, че тя притежава черна магия, с която накарала краля се влюби до уши в нея.

  • Без капка страх

Следва дълъг съдебен процес, в който са въвлечени куп мъже, признали след дълги изтезания, че са спали с Ан. Въпреки че по-късно те отричат, Ан е призната за виновна и осъдена на смърт. До последно е гледала ехидно съдиите и се е надсмивала над обвиненията.

Бракът й с Хенри е анулиран от Кромуел, новата фаворитка става Джейн Сиймор, а предполагаемите любовници и съзаклятници са обезглавени на 17 май 1536 г. Твърди се, че Хенри се е смилил над бившата си любов и разрешил да я убият, вместо да я хвърлят на кладата. Това се случва два дни по-късно.

Легенди се разказват за този фатален ден.

Ан отишла до ешафода в ефектна червена рокля. В последните мигове от живота си тя разказа пред множеството колко изтощена е била и как повече нямала сили. Не изрекла нито дума за Хенри, даже помолила Бог да го закриля.

След това свалила мантията и покривалото на главата си, за да коленичи със завързани очи. На палача бил нужен само един удар, за да отсече главата й. После я погребали в неизвестен гроб в параклиса "Свети Петър ад Винкула".

Великата дъщеря

Не страшната екзекуция обаче праща Ан в историята. Смелостта на Болейн е това, което я прави уникална кралица-консорт. Тя никога не трепва, въпреки всички обвинения. Била е остроумна, интелигентна. Имала е голям принос за тогавашната политика на Реформацията. Историците твърдят, че тя е гласът в ухото на Хенри VIII, който го насърчава да скъса връзките си с Ватикана.

Едва ли някой си е мислил тогава, че дъщеря й - Елизабет I, ще стане най-великият Тюдорски монарх в английската история. Както и че призракът на Болейн ще броди из страната векове след смъртта й.

Но както учи историята - за кралските призраци всичко трябва да бъде по кралски.

Призрачната история започнала на 19 май 1861 г. в лондонския Тауър. Една вечер офицер от охраната забелязал светлина в параклиса "Свети Петър". Отишъл да провери кой е влязъл - и без малко не припаднал.

Видял как в параклиса бавно преминавало шествие - около петдесет човешки фигури в богато украсени старинни костюми. Както вървели, те бавно се разтваряли във въздуха. Една жена в края на процесията се обърнала. Надзирателят успял да види, че на медальона върху шията й е гравирана латинската буква "В" - знакът, с който Болейн бродирала всички покривки, балдахини и салфетки както и мотото: "Най-щастливата!".

  • Знакът В

Имало и още една връзка с екзекутираната кралица - призракът бил забелязан точно 325 години след зловещия й ден.

Оттогава охраната започнала да среща призрака из целия замък. Настъпила паника. Неколцина войници и служители влезли в болница с диагноза "халюцинация". Други подали молби за напускане. Един от часовите изпаднал в безсъзнание, след като я пробол с щика си - но острието преминало като през въздуха.

Всичко щяло да бъде забравено, но точно тогава в Тауър очаквали посещение на кралското семейство. Обвинили часовия в измяна към короната и го изправили пред военен съд.

Ала свидетелите потвърдили странния случай. Тогава започнало сериозно разследване. Поканили професионални историци, които разказали историята на Ан Болейн.

Те били категорични: призраците обикновено се появявали близо до своите гробове. Решили да проведат следствен експеримент. Подът на параклиса бил отворен. И се оказало, че там наистина почиват останките на Ан Болейн и още десетки приятели и роднини, екзекутирани заедно с нея.

Така военният съд произнесъл присъдата: привидението е реално, а часовият - невинен

Така и до ден-днешен призракът на Ан Болейн е единственият в света, който притежава официално съдебно решение за своето съществуване. Дали е легенда това, никой не знае със сигурност. Но митовете за най-щастливата продължават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай