Сряда,

Призоваха авджиите за безопасен лов

От: Администратор -
Призоваха авджиите за безопасен лов
A
A
A

Новият ловен сезон за прелетен дивеч - пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекас и обикновена бекасина, се открива този събота. Във връзка с предотвратяване на инциденти и нарушения Югозападното държавно предприятие призова ловците от 28-те ловни сдружения, попадащи в обхвата му, за стриктно спазване на законовите разпоредби и следване на ловната етика и морал. През последните години зачестяват смъртните случаи и наранявания на ловци при ловните излети. Лошата дисциплина, неспазване на мерките за безопасност и неправилното боравене с оръжие са основните причини за черната статистика.

Преди началото на ловния излет ръководителят на лова проверява за наличието на заверени ловен билет, членска карта и валидно разрешение за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов. Ловци, които не са екипирани с шапка и облекло с ярък сигнален цвят, се отстраняват. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително.

Ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места или извън тях до мястото на ловуването. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място, предупреждават от ЮЗДП. Заради пожароопасния сезон и очакваните високи температури всички ловци сса длъжни да спазват и правилата за безопасно боравене с огън по време на лова. Паленето на огньове извън обозначените места може да доведе до възникване на горски пожари.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички