Прибраха съкровището на Цв. Василев (ОБЗОР)

Уникални картини, скулптури и златни монети за няколко милиона иззеха прокурори от КТБ

Прибраха съкровището на Цв. Василев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съхраняват имането на беглеца в бункера на Тато в "Бояна"

Над 460 редки и изключително ценни произведения на изкуството, собственост на банкера Цветан Василев, иззе вчера прокуратурата от централата на КТБ на пл. "Гарибалди" в София. Сред тях са над 300 шедьовъра на български класици, скулптури и колекция златни монети.

Съкровището на боса на КТБ Цветан Василев отива в музея. Над 460 редни и изключително ценни произведения на изкуството, собственост на банкера беглец, иззе във вторник прокуратурата от централата на банката на пл. "Гарибалди" в София. Сред тях са над 300 шедьовъра на български класици, скулптури и колекция златни монети, научи "Стандарт".

Ценностите са иззети в рамките на разследването за присвояване на над 206 млн. лева от КТБ, по което основен обвиняем е мажоритарният собственик на банката, уточниха от държавното обвинение. Предстои да се направи оценка на творбите от експерти, както и да се изясни произходът на парите, с които са закупени, посочиха още от прокуратурата. Сред иззетите художествени произведения са оригинали на Иван Мърквичка, Златю Бояджиев и Дечко Узунов. Според разследващи в уникалната колекция на Василев има и платна на Владимир Димитров - Майстора. Но за тях тепърва ще се изяснява дали не са копия.

Суматоха настана пред страничния вход на КТБ на ул. "Граф Игнатиев" по обяд, когато с полицейска охрана хамали започнаха да товарят картините в камион. Периметърът бе осигурен от униформените, а описът на иззетото извършваха наблюдаващите делото прокурори. От държавното обвинение потърсиха съдействие за съхранение на картините от Министерство на културата. Първоначалният вариант бе те да бъдат пазени в сградата на все още неоткрития музеен комплекс на т.нар. български Лувър в района на паметника "Васил Левски". Там обаче все още няма оборудвани помещения. Затова бе потърсено съдействието на Националната художествена галерия. Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че там условията в хранилищата й не са подходящи, тъй като сградата се ремонтира и няма необходимата вентилация. Изискванията са да няма влага, а температурата да е нито прекалено ниска, нито пък висока. В крайна сметка бе взето решение да бъдат предадени на Националния исторически музей, където условията са подходящи и има достатъчно място за съхранението на ценностите. Те ще бъдат подредени в специална зала в музея, която е използвана от бившия първи Тодор Живков за бомбоубежище при евентуална ядрена атака. Разполага с вентилация и поддържа равномерна температура.

За втори път в НИМ се пазят съкровища, конфискувани от банки. Картини и ценности са били съхранявани в музея при фалита на банките през 1996 г., но тогава всички ценности са се водели като активи на съответните финансови институции. Нито един от сегашните предмети не е описан като актив на КТБ, подчертаха източници от разследването. Пред тях защитниците на Цветан Василев, който все още се намира в Сърбия, обяснили, че това е лична колекция на банкера, както и подаръци, които той е получавал за свои празници. От прокуратурата обаче са категорични, че разполагат с доказателства, че ценните произведения на изкуството са придобити незаконно.

Платна за 400 000 пренощуваха в НИМ

20 от ценните картини още вчера бяха закарани с полицейска охрана за съхранение в НИМ. Това са платна на Борис Денев, Енчо Пиронков, Лика Янко, Васил Стоилов и Димитър Казаков - Нерон. По първоначални оценки всяка една от тези картини струва поне 20 000 лева. Общо в музея от снощи се съхраняват произведения за над 400 000 лева. Цената им на търг при популярните аукциони зад граница обаче може да надхвърли и 1 млн. лева, твърдят експерти. Днес се очаква в НИМ да бъде донесена и останалата част от съкровището на Цветан Василев - картини, колекцията монети и скулптурите.

Колекционери наддават хиляди за шедьоврите

Картините, които са красили салоните на КТБ, са дело на едни от най-големите български художници. Творби на Мърквичка, Майстора, Златю Бояджиев, Васил Стоилов и Борис Денев са притежание на световни галерии и колекционери. Цените им на арт пазара постоянно се покачват заради все по-стесненото предлагане.
Мърквичка е един от създателите на новото българско изобразително изкуство след Освобождението. Най-търсени са картините му, пресъздаващи народни обичаи, които художникът от чешки произход прави с особено вдъхновение. Златю Бояджиев е считан за един от най-самобитните ни зографи. Особено ценни са творбите, които прави, преди да получи инсулт, който парализира дясната му ръка. Майстора е обявен за гений още приживе, когато покорява редица чужди галерии със своите български мадони.

Творби на Жул Паскин също са сред перлите на колекцията. Когато роденият във Видин художник се самоубива в Париж през 1930 година, всички галерии затварят врати и спускат траурни знамена в знак на почит към големия творец. Паскин е бил личен приятел на Модиляни и Пикасо.

Особено търсени сред дипломатите у нас са произведенията на Лика Янко и Димитър Казаков-Нерон, които също са висели по стените на КТБ. Първата изложба на Нерон е в съседна Гърция. Там критиката го обявява за невероятен майстор, сравним с най-модерните европейски художници. Лика Янко напуска света, без да получи признание на соцкритиката заради "енигматичните" си творби, но почти няма чужд дипломат у нас, който да не притежава нейна работа.

Картините на Генко Генков също са задължителни за всеки уважаващ себе си колекционер. "Смахнатият", гениален творец остави стотици платна, но днес те се намират трудно на пазара, защото търсенето е голямо..
Изключително ценени сред познавачите са и работите на Енчо Пиронков, който е единственият жив художник в галерията на КТБ. Пиронков заслужава адмирациите на критиката заради експресивния рисунък и невероятен колорит.

И Игор Марковски дарил платно

Известният журналист, популярен колекционер и галерист Игор Марковски е подарил картина по случай 50-ия юбилей на Цветан Василев. Това потвърди самият той за "Стандарт". На гърба на една от иззетите вчера картини ясно можеше да се прочете надпис с червен фулмастер с пожелание от него: "Цветане, честит рожден ден! Твой Игор Марковски". Журналистът обаче не успя да си спомни точно коя картина е подарил за рождения ден на Василев. "Не е била културна ценност по смисъла на закона. Най-обикновена картина. Не съм му подарил Владимир Димиров - Майстора", уточни Марковски.

Прокуратурата: Нормална практика

Изземването на картините на Цветан Василев бе обяснено от държавното обвинение като "нормални процесуални действия". Официално от Софийската градска прокуратура обясниха, че действията по изземването са извършени във връзка с искане на основание чл. 110, ал. 4 от НПК: "Веществени доказателства, които поради размерите си или по други причини не могат да бъдат приложени към делото, трябва да бъдат по възможност запечатани и оставени на съхранение в местата, посочени от съответния орган."

Адвокати: Творбите не са на банкера

Защитниците на банкера Цветан Василев заявиха вчера, че по тяхна информация повечето творби изобщо не са собственост на банкера Цветан Василев. Юристът Константин Симеонов посочи, че никой не го е уведомил за акцията и е научил за нея от медиите.

Представителят на КТБ Георги Георгиев пък обясни, че научил за случващото се от обаждане на приятел. Той обясни, че са иззети и лични вещи на Цветан Василев, сред които колекция от монети и статуетки. "В кабинета му примерно има фланелка от Стоичков, бутилка с уиски", обясни Георгиев.

Предстои по искане на прокуратурата да бъде сформирана експертна група, която да състави пълен опис на творбите и да определи стойността им.

Пренасяли картините за 8.90 лева на час

Ценните картини от КТБ са били пренесени от специално наетата за това фирма за хамалски услуги АТЛАС ТС 24-7 ЕООД, научи "Стандарт". Собственикът на дружеството инж. Тодор Събев отказа коментар и изключи телефона си. От информация на сайта на фирмата става ясно, че в момента има промоция за услугата преместване, която е 8.90 лв. на час. Не е ясно каква сума е заделила прокуратурата за фирмата, но източници на "Стандарт" разкриха, че хамалите на Събев са специализирани в пренасянето тъкмо на картини и са търсени и от други колекционери и собственици на галерии. От сайта на дружеството става ясно, че е създадено през 1999 г. и извършва широк спектър от услуги.

И живопис на Петър Пиронков в списъка

Сред иззетите картини вчера е била и живопис на един от най-търсените съвременни автори - художника Петър Пиронков, научи "Стандарт". Творбата била подарена за рожден ден на Цветан Василев. Младият Пиронков е талантлив живописец, носител на многобройни отличия, сред които и международни. Негови творби са притежание на ценители и частни колекционери и на Стария континент, и в Съединените щати, и в далечен Китай. Петър е син на известния български художник Енчо Пиронков.

Депутатите почват закона за КТБ

Законопроектът, предвиждащ да се извадят на светло имената на публичните личности със сметки и кредити в КТБ, както и да се наеме международна разследваща фирма, която да проследи източването на парите от трезора, в това число и към офшорки, скоро ще влезе в дневния ред на Народното събрание. Текстовете, подготвени от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, който бе председател на Комисията по бюджет и финанси в миналото Народно събрание, а сега е неин член, вече минаха на първо четене в ресорната комисия, като бе подкрепен от мнозинството народни представители.

Законопроектът, който трябва да изясни голяма част от казусите около КТБ, получи и официална подкрепа и от Европейската централна банка.

С текстовете от ДПС искат да се задължат управителите на банка, за която е взето решение за преструктуриране или отнемане на лиценза, да публикуват "в два централни ежедневника" списък на длъжниците и вносителите на банката.
Разкриването на банковата тайна ще засегне и хората на висши публични постове, които по принцип са задължени да декларират кредити и влогове. Текстовете предлагат още синдиците да се задължат да сключат договор с компания, която има опит в проследяването на парични трансфери. Така ще може да се проследи дали и как ръководството и собствениците на банката са разполагали неправомерно с пари на вложители и дали с тях са купувани активи.
В предложените законови промени се казва още, че ще бъдат задължени офшорните фирми, които са вложители в такава банка, да разкрият реалните си собственици, за да получат средствата си.

Лидерът на ДПС Лютви Местан вече заяви, че очаква и конструктивни предложения от останалите партии. "Върху ДПС не тегне сянката на КТБ, а върху кого, ще ги познаете по отношението им към този законопроект", каза тогава той.

Хампарцумян: Да внимаваме за втора КТБ

"Много банки разбраха, че много хубаво не е на хубаво и свалиха лихвите. Този процес е свързан, разбира се, и с краха на КТБ. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на търговските банки в България. "Не е вярно, че никой не е предупреждавал за КТБ. Имаше различни публикации в медиите и социалните мрежи. Оказа се, че младежи на по 30 години свършиха повече работа от банковия надзор и всички държавни институции", посочи Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай