Преди година: Кръв, гняв и огън свалиха кабинета

На 20 февруари 2013 г. Борисов отстъпи пред Улицата

Преди година: Кръв, гняв и огън свалиха кабинета | StandartNews.com

Точно преди година правителството на Бойко Борисов хвърли оставка насред ескалацията на уличните протести и бойкота на парламентарната опозиция. Напрежението в страната избухна, след като в края на януари започнаха в редица градове спонтанни демонстрации срещу нереално високите сметки на ток през зимните месеци. Особено бурни бяха шествията във Варна, Велико Търново и в Благоевград. В парламента ненавистта между управляващите и опозицията също се разгаряше ежедневно, в страната зачестиха трагичните случаи на самозапалвания.

 

На 4 февруари при митинг срещу ЧЕЗ в Благоевград бе арестувана активистката Люси Манова, което провокира няколко хиляди души да обградят полицейското управление и да поискат незабавното й освобождаване. В цялата страна тръгнаха многолюдни шествия

 

под наслов "Да запалим монополите"

 

На 17, 18 и 19 февруари протестите в столицата стигнаха до кървави сблъсъци с полицията и жандармерията. В опит да успокои духовете премиерът Борисов на 18 февруари обяви, че отстранява финансовия министър Симеон Дянков и го замества с Томислав Дончев. На следващия ден Борисов се срещна представители на протестиращите и анонсира намерението си да отнеме лиценза на ЧЕЗ, както и да намали цената на тока с 8%. Опозицията обаче остана непреклонна в искането за незабавна оставка и извънредни избори. БСП обяви, че напуска Народното събрание, което било загубило смисъла си, и започва срещи с граждани.

 

Решителните стълкновения с полицията се разиграха на 19 февруари след официалната церемония на поклонението пред паметника на Васил Левски. Същата вечер освен протеста срещу монополите се проведоха шествия на "Атака" и ВМРО, а също и митинг на природозащитници срещу застрояването на Пирин. Екшънът избухна на Орлов мост, където протестиращи атакуваха с бомбички и димки и започнаха да трошат и полицейски патрулки. Тогава униформените извадиха палките и започнаха да налагат наред. Няколко демонстранти бяха с разбити глави, а други се оплакаха, че са с потрошени ръце и крака.

 

Кръстовището заприлича на бойно поле

 

На другия ден, след като узна за самозапалването на Пламен Горанов, правителството подаде оставка. "Не искам да виждам кръв по улиците, не искам да виждам полицаите на България, които имам за братя, да се бият с когото и да било. Не искам да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламента обграден с ограда", заяви патетично Борисов пред депутатите. Той допълни, че държавата има нужда от нов кредит на доверие и хората трябва да определят как да се управлява. Въпреки че основните партии бързо се договориха да разпуснат парламента и да свикат нови избори, шествията срещу монополите продължиха близо месец.

 

Мъченикът на варненския бунт

 

Пламен Горанов се запали след недоразумение с общински полицаи

 

Точно преди година епицентърът на февруарската революция се разрази във Варна. Освен срещу високите сметки за ток, произвола на монополите и управлението на ГЕРБ местните излязоха на 60-хилядни митинги срещу влиянието на икономическите групировки върху общинския съвет. В мъченик на варненския бунт се превърна 37-годишният фотограф, алпинист и природозащитник Пламен Горанов.

 

Истината за трагичното недоразумение около неговата смърт излезе в края на октомври, когато варненската прокуратура разкри официално обстоятелствата около неговата смърт. В 7,24 часа сутринта той отишъл пред сградата на община Варна. Бил облечен с тъмно яке, тъмни панталони и шапка с козирка. На гърба си носел туристическа раница. В ръцете си държал плоскост (плакат) с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 ч на 20.2.2013 г." През рамо бил преметнал червена туба. Младежът се качил по стълбите, свалил раницата и се залял с течността по гърба и отпред, изсипал бензин и върху двата си крака. Действията му били записани от камерите за видеонаблюдение на община Варна. Заливането му със запалителна течност било забелязано и от чиновник в общината, който уведомил двама общински полицаи, което се приближили към демонстранта. Пламен им махнал с ръце да се отдалечат. Единият отворил вратата и го попитал: "Какво правиш?" Горанов взел тубата от минерална вода и направил две крачки назад. Той отвърнал на зададения му въпрос: "Не се доближавай, ще се запаля!". В този миг вторият полицай забелязал, че в дясната си ръка държи запалка. Колегата му пристъпил напред и взел от ръката му тубата, но в този момент Пламен пламнал и паднал на площадката. Полицаят оставил тубата и започнал да го гаси с ръце. Другият служител пък се втурнал вътре да търси пожарогасител. В паниката си те се опитали да го загасят с намиращия се там чаршаф.

 

Същевременно неизвестен шофьор спрял, извадил от колата пожарогасител и започнал да гаси огъня. Малко по-късно и полицаите с друг пожарогасител почнали да се борят със стихията. Горанов бил загасен в 7,30 часа. Охранител от съседна сграда се притекъл на помощ и чул последните думи на бунтаря: "Киро, Киро... Аз исках само мирно да протестирам, сега трябваше да съм на почивка в Анталия и не съм искал да се самоубивам".
5 минути по-късно дошла линейката и младежът бил закаран до Военномедицинската академия в града. Получил 80% изгаряния, Пламен издъхна навръх националния празник 3 март. 3 часа след самозапалването му правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Три дни след кончината му пък от общината си тръгна и "вечният кмет" Кирил Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай