Посланикът от Твърдица

Посланикът от Твърдица | StandartNews.com

Много посланици в България са преживявали сложни и драматични събития в страните си на постовете си у нас. Това сега се случва и на посланика на Украйна Микола Балтажи. Докато родината му преживява най-трудния момент от независимостта си през 1991 г., дните на дипломата са напрегнати, а нощите безсънни. "Народът ни направи своя избор в полза на ЕС, но в интерес на цяла Европа е Киев да има добри отношения с Русия". Това сподели преди време в репортаж на в. "Сега" Микола Балтажи. Тези дни обаче далече от родината си той е изправен пред драмата на явната невъзможност да се получи този труден баланс. Когато за пръв път се срещнах с посланик Балтажи, не го възприех като чужденец. Българският му език е безупречен. Освен това той е доволен, че неговата съдба явно е да представлява родината си Украйна пред прародината му България. Дипломатът от кариерата с научна подготовка в икономиката и полиглот с четири езика Микола Балтажи е с българско потекло. Преди близо два века неговите предци от сливенското село Твърдица, като много други българи от Източна България, се преселили от България в царска Русия заради Одринския договор от края на Руско-турската война през 1828-1829 г. и страх от репресии. В Русия те създали ново село, като го нарекли също Твърдица. По-късно изселниците българи, сред които и праотците на Микола Балтажи, се заселват по на изток в Южна Русия. Микола е роден в село Петровск, Тарутински район, Одеска област, на 27 април 1956 г. През 1979 г. завършва международни отношения в Киевския държавен университет "Т. Шевченко". Започва кариерата си като асистент-преводач от немски и български език. През 1982 г. е аспирант в Института по социални и икономически проблеми на чуждите страни към Академията на науките на Украйна и става кандидат на историческите науки. През 1981 г. идва на специализация в България по линия на ЮНЕСКО.

 

Работил е в Института по световна икономика и международни отношения, в президентската администрация и във външно министерство на Украйна. Бил е на дипломатическа работа в Литва, а също пълномощен министър в украинските посолства в Словения и Германия. От 4 март 2011 г. е посланик у нас. С него може да се говори на немски, английски, български и руски.


Посланикът е женен. Има дъщеря, която е завършила икономика в Хумболтовия университет и работи в Германия. Името на съпругата му, която също говори чудесен български, е много българско - Пенка. И нейните прародители са от сливенската Твърдица. Но докато Микола е роден в днешна Украйна, родното място на съпругата му е Курганска област в руския Урал. Там за десет години били изселени родителите й през 50-те години на миналия век по времето на репресиите на сталинизма.


Преди три години Микола Балжати пое посланическия си пост в България с амбицията да разшири още повече добрите исторически връзки между двете славянски страни. За националния ни празник 3 март той сърдечно поздрави България със 136-та годишнина от Освобождението ни от османското владичество с победата на Русия във войната с Турция през 1877-1878 г., за което мнозина украинци също са пролели кръв.


Въпреки трудностите от икономическата криза и ограниченията в търговския режим, към които България като член на ЕС трябва да се придържа в икономическите си връзки с Украйна, двустранният стокообмен през 2013 г. се увеличи с 4,2 процента и достигна около 1 милиард долара. Делът на българските инвестиции в украинската икономика нарасна със 7 процента в сравнение с 2012 г. и скочи над 24 милиона.


Посланик Микола Балтажи, принадлежащ към 250-хилядната българска диаспора в Украйна, цени подкрепата на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и курса й към евроинтеграция. Надеждата му е, че двустранните ни приятелски и партньорски отношения ще продължат да се развиват в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай