Половината българи заплашени от бедност

Видин и Монтана най-бързо обезлюдяват, според Евростат

Половината българи заплашени от бедност | StandartNews.com

Брюксел. Половината българи са на ръба на бедността. България е с показател за риск от бедност 49% при среден показател 24 процента за ЕС-28, сочат данни на Евростат.

Близо 57% от българите в слабо заселени места и 54% от средно населените райони или малки градчета живеят в риск от бедност и социално изключване, отчита анализът на Евростат за населението на Евросъюза, което е било застрашено от тези рискове в периода 2008-2011 г., цитирани от Дарик. Около 38% от българите в гъсто заселени райони или по-големи градове също са застрашени от бедност и социално изпадане.

Анализът отчита рисковете от бедност в над 1 300 европейски региона по няколко показателя: по степента на урбанизация на населеното място; по прираста на населението /на 1000 души/ в различните еврорегиони и по промяната на нивото на заетост на хората между 20-64 години. През този период около 120 милиона души в ЕС или 24 на сто от населението са били застрашени от бедност или социално изключване, показват данните.

След България с висок риск от бедност са хората в Румъния - 40,3%, Латвия - 36,6%, Литва и Унгария - по 32% и др.

Страните с най-нисък дял от хората, които са изложени на бедност и социално изключване по степен на урбанизация са Чехия - 15,4% и Холандия - 15,7%. Следват Швеция - 16%, Люксембург - 16,8% и Австрия - 16,9%.

Европейската статистика отчита и регионите с най-нисък и най-висок прираст на населението /на хиляда жители/. По този показател най-значителен спад на населението на 1000 души е отчетен в региони в Литва и Латвия - минус 22% и Янина, Гърция - минус 20%. За България - най-висок ръст е отчетен в столицата София - плюс 3,4%, а най-ниска е популацията на 1000 души във Видин /минус 17%/ и Монтана /минус 15%/, които се оказват двата най-интензивно намаляващи български града.

Най-голям спад в заетостта на хората между 20 - 64 години отново е отчетен в България - в Южен Централен район заетостта спада с минус 9,7 процентни пункта през 2011 г. Зад нас са райони в Латвия и Испания - спад от минус 9,5 процентни пункта, три района в Ирландия - спад от минус 9,2 процентни пункта и др.

На другия полюс с ръст от 8,3% са районите Корса във Франция, Анхалт, Германия - плюс 4,5% и Тичино, Швейцария - плюс 3,2%.

Сред 36 региона в ЕС, които са имали различно увеличение на нивото на заетост - 25 се намират в Германия, по три - във Франция и Полша, два - в Румъния, по един в Малта, Люксембург и Великобритания, отчита Евростат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай