Половин България в снежен капан (обновена)

Бедствено положение обявиха в област Шумен и редица общини

Половин България в снежен капан (обновена) | StandartNews.com

София. Половината страна е в снежен капан. Оранжев код е обявен в 12 области в източна България - Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Сливен, Ямбол, Русе, съобщиха от НИМХ.

Разград и Шумен са под снежна блокада. Пътищата в целите области са затворени, обстановката е критична. В Шумен е обявено и бедствено положение. В областта приоритетно ще се снабдяват детските, социални, лечебни и здравни заведения, и спасителните екипи. Бедствено положение е обявенао и в много общини. Това са Руен, Бяла, Долни чифлик, Вълчи дол, Дългопол и Ветрино. Очаква се скоро положението да бъде същото и в Аврен, Аксаково, Белослав и Суворово. Във Варна не е обявено бедствено положение, но следобед учебните занятия са прекратени, вероятно и утре ще бъде неучебен ден.

Лошото време ще продължи и днес през целия ден. Заради силни навявания и ураганен вятър остават непроходини всички третокласни пътища в 10 области – Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Стара Загора. Почистването там е невъзможно, а шофьорите губят пътя. Верижна катастрофа е станала на южното платно на магистрала "Хемус".

В областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе, Варна и Бургас пък се затваря цялата пътна мрежа за камиони над 3.5 тона.

Ситуацията е изключително трудна в цяла Източна България, най-тежко е в Разград, Шумен, Търговище и Варна, тъй като атмосферния фронт се премества към морето, заяви и директорът на АПИ Лазар Лазаров по бТВ. Според него е по-добре пътищата да се затварят вместо да се чистят в такива ситуации, защото това отнема мног средства, а няма гаранция, че хората ще могат да се продвижват спокойно. В момента в цяла България има около 3200 снегопочистващи машини. Само за източната част на страната те са около 1800, уточни Лазаров.

Придвижването на хората в изтоните части на страната е под въпрос и за празниците. Има огромни закъснения на автобусите, тъй като е била затворена магистралата Варна-Шумен, при Бяла са блокирани още рейсове, съобщи зам.-председателят на Националния съюз на автомобилните превозвачи Галя Топалова. Пътници на БДЖ са останали цяла нощ на гарата във Варна, тъй като влак не етръгнал. Хората е трябвало д анощуват в неотоплените чакални или да си търсят сами хотели.

Изобилният сняг и силният вятър създават проблеми и в останалите региони на страната. Между Хасково и Кърджали пътят е проходим при зимни условия, но превозните средства се движат трудно и бавно. В Кърджали няма сняг, но в Ардино покривката надхвърля метър и половина. 60 села са без ток, като до 30 от тях няма път и жителите им са откъснати от света. Има и срив на мобилните оператори. Днес пътят към блокираните села няма да бъде отворен. Бедстващи хора засега няма.

Освен по пътищата снегът създава проблеми и в домовете на хората. Близо 25 хиляди абонати на трите електроразпределителни дружества в сряда останаха без ток заради усложнената метеорологична обстановка. Проблемите с тока продължават и днес. Днес 260 населени места в Югоизточна България са без ток заради лошите метеорологични условия.Повечето от тях се намират във високите планински части, основно в областите Смолян и Кърджали, където през изминалото денонощие атмосферните условия се влошиха. Ток няма и край морето. Община Руен от 5.30 ч тази сутрин е останала без електричество. Екипи на ЕВН пътуват към мястото на аварията. Невралгична точка остава и община Несебър. Там повреда на далекопровода Старо Оряхово - Кошарица остави без ток Обзор и селата Кошарица, Паницово, Преселци и Раковсково. Вече цяло денонощие екипи на НЕК работят за отстраняване на аварията.

През изминалото денонощие е имало общо 228 сигнала за произшествия. От тях 154 са били за спасителни дейности, а 68 - за пожари, съобщиха от „Пожарна безопасност и защита на населението”. Сред спасителните акции през нощта е било извеждането на 45 деца от екохотел в Правец, издирването на двама ученици в село Синчец, както и издирването на закъсало дете в Хасковска област.

Времето ще продължи да бъде лошо и опасно, и през следващите дни, включително и на Коледа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай