Полените са по-коварни в града

Сенната хрема се превръща в епидемия, признава д-р Веселин Матеев

Полените са по-коварни в града | StandartNews.com

Пролетта без всякакво съмнение е сезонът на слънцето, цветята, любовта и... алергиите. През него избухва с пълна сила полинозата. Тя е най-разпространеният тип алергия, а през последните години честотата й у нас придобива епидемични стойности, казват специалистите. Какво представлява тази сезонна алергия и защо се увеличава, разказва д-р Веселин Матеев, началник на отделението по имунопатология в клиниката по алергология на Александровска болница.

Най-чести сред алергиите са поленовите, казва д-р Веселин Матеев. Поленовите зрънца съдържат белтъци с чужд за човека произход и когато попаднат в него при дишане, предизвикват особен вид реакция на имунната система, целяща тяхното разграждане, респективно - неутрализиране в качеството им на алергени. Алергичната реакция се проявява чрез редица неприятни симптоми -

зачервяване и сълзене на очите

чувство за парене или усещане за чуждо тяло, зачервяване на очните лигавици, кихане и дори кашлица, обяснява д-р Матеев. Ако се появи чувство на задух, специалистите говорят за наличие на симптоми на поленова астма.
Въпреки че всички сме изложени на полените, не всички реагираме по този болезнен начин на тях. Причината е, че предразположението към развиване на алергия е генетично предопределено в повечето случаи, казва д-р Матеев. Неговите наблюдения обаче сочат, че честотата на тази болест се увеличава много в последните години. А

причина за това е урбанизацията

На село поленовите зрънца са нормални, а в столицата азотните и серни газове са променили структурата им, по тях са се полепили прашинки от недоизгоряло дизелово гориво и затова те са по-опасни, обяснява д-р Матеев.
Предпазването от полените е трудно, защото хората няма как да се затворят вкъщи. Най-успешна е терапията, при която алергенът, предизвикал болестните прояви, се вкарва в организма в продължение на 3-5 г. Така се предизвиква нещо, наподобяващо, грубо казано, имунизация, при което се намалява степента на болестните оплаквания, казва д-р Матеев.

Котките носят астма

Котките са едни от най-големите алергени, защото отделят по-силно алергизиращи протеини. Те могат да доведат до развитието на бронхиална астма, казва д-р Веселин Матеев. Кучетата - също. Сред другите рискови фактори за тази болест са професионалните алергени в кожарската промишленост, във фармацията и селското стопанство. У нас от това заболяване страдат над 600 000 души. Честотата е толкова голяма заради неправилния начин на живот. У дома често държим прашно, както и вещи, които събират акари, като китениците, казва д-р Матеев.

Ананасът е убиец

Хранителните алергии са на второ място по честота след поленовите, казва д-р Веселин Матеев. Най-често те се предизвикват от даровете на морето като рибите, скаридите, калмарите, мидите. Сред плодовете силен алерген е ананасът, който може да предизвика тежък оток на ларинкса и да доведе до задушаване. Семената, ядките, млякото и яйцата са сред другите алергени.

Най-опасен е пеницилинът

Ако поленовите алергии са най-чести, то антибиотичните са най-опасни. Алергията към пеницилин е водеща по броя на предизвиканите смъртни случаи, казва д-р Веселин Матеев. На второ място по опасност се нареждат алергиите към пчели, оси, стършели. Смъртните случаи от алергичен шок при тях също не са редки. Затова е добре да носим адреналин и кортикостероиди за спешни случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай