Показват оригиналите на българските конституции

Показват оригиналите на българските конституции | StandartNews.com

Оригиналите на четирите български конституции, лични вещи на Екзарх Антим І и председателският звънец от Учредителното събрание във Велико Търново ще бъдат представени в изложба. Тя е посветена на Деня на Конституцията – 16 април и на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще открие експозицията днес в Северното фоайе на парламента.

В изложбата са включени 12 информационни табла, посветени на Конституцията на Република България. В четири витрини ще бъдат представени оригиналите на българските конституции, сред които и известната „Сребърна конституция".

Епископската митра и жезълът на Екзарх Антим I също са сред експонатите в изложбата. В нея са представени облекло, богослужебни книги и свещени атрибути, предоставени от Клисурския манастир. На 16 информационни табла се проследява животът и дейността на Антим I, събитията, свързани с борбите за създаване на българската екзархия и работата на Учредителното събрание след 1879 г.

Експозицията е организирана в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви", Националния църковен историко-археологически музей, Регионалния исторически музей – Велико Търново и Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай