Показаха папирус, част от най-старата книга в света

През есента се очаква голяма международна конференция

Показаха папирус, част от най-старата книга в света | StandartNews.com

Създаването на първите книги може да е станало стотици години по-рано, отколкото се смяташе, според нови открития на експерт от австрийски университет, съобщи ДПА.

Реставраторката Тереза Цамит Лупи е открила следи от шевове по време на рутинна работа върху египетски папирус, съобщиха от Университета на Грац. 

Фрагментът датира от III в. пр.н.е. и е с 400 години по-възрастен от най-старите известни досега доказателства за съшити книги, които датират от 150 до 250 г., и се съхраняват в библиотеки в Лондон и Дъблин.

Парчето папирус, което е с размери около 15 на 25 сантиметра, е било изкопано в некропол близо до днешния град Ел-Хиба в Египет и е попаднало в Грац още през 1904 г. Според университета двойният лист от нещо като тетрадка представлява фактура за данъци върху бира и зехтин, написана на гръцки език. Той е използван като част от обвивката на мумия.

По време на реставрационната си работа Цамит Лупи забелязва парче конец, гънка в средата на фрагмента, дупки от шевове и ясно очертани полета на текста, насочващи, че това е лист от кодекс - зашита, ранна форма на книга - а не свитък.

„Като консерватор се чувствам много развълнувана да попадна на подобно откритие, което може да хвърли светлина върху световната история на книгата“, казва родената в Малта специалистка. 

Университетът планира международна конференция през есента, на която да бъдат обсъдени новите открития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай