Погват златотърсачи по река Струма

Погват златотърсачи по река Струма | StandartNews.com

Надупчили коритото на реката като лунен пейзаж, вадят по 300 грама на ден

Сигнали до прокуратурата срещу фирма, която добива злато в коритото на река Струма е подал областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Предшественикът му Иван Карашки също е сигнализирал държавното обвинение за нерегламентираната дейност на златодобивниците. Дейността кипи с пълна сила от повече от година. Преди време с тази дейност са се занимавали и близки до братята Васил и Георги Илиеви.

Още оттогава в района на селата Шишковци, Коняво и Гирчевци покрай реката има издълбани дълбоки ями, а сега се правят канали, напречни на реката, някои с дълбочина до 5 метра. Апетитът на златотърсачите не е случаен. Запознати с този бизнес твърдят, че някога кюстендилското поле е било дъно на море и там и сега ценните метали са съсредоточени покрай реката, довлечени от речните притоци. Работи се с професионални подвижни инсталации за промиване на ценния метал, а технологията се усъвършенства. Достатъчно е да се гледа и по телевизора поредицата на "Нейшънъл Джиографик" за промишления добив на злато, за да се извлече ценна информация, коментираха хора от района, уплашени, че с безогледното дълбаене може да се стигне до страшни наводнения за околните села. Според тях дневно може да се добият от 150 до 300 грама злато.

---

Столичната фирма "Брал" със собственик Емил Дерменджиев има разрешително за изземване на нанос, издадено от Басейнова дирекция - Благоевград до 1,50 метра наноси, но те копаят на дълбочина до 3-5 метра, каза кюстендилският губернатор. При проверките, правени и от Басейнова дирекция, също е установено, че не спазват условията на разрешителното. Наложена е глоба, но собственикът на фирмата не е намерен.

Фирмите, които добиват злато по поречието на Струма, били осем, твърдят от общината в Кюстендил. Според чиновниците за повечето от тях имало данни за незаконна дейност, защото разрешителните им били за добив на баластра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай