Пловдив посреща мощите на св. Йоаким и Анна

Пловдив посреща мощите на св. Йоаким и Анна | StandartNews.com

Пловдив. Частици от мощите на св. Йоаким и Анна - родители на Дева Мария, ще бъдат посрещнати тържествено в 18,00 ч днес в катедралния храм "Успение Богородично" на града под тепетата. Стотици миряни ще посрещнат светините, които ще бъдат донесени от Кипър за няколкодневно поклонение.

Делегацията на гостите ще води митрополитът на Тамасу Исайя. Двамата с  Пловдивския митрополит Николай са приятели от началото на 90-те, когато са били състуденти в Московската духовна академия.

С литийно шествие тази вечер мощите ще бъдат занесени до митрополитския храм "Св. Марина". Църквата ще бъде отворена денонощно до събота следобед, за да могат всички желаещи да получат благословение от родителите на Божията майка.

След това мощите ще отпътуват за Смолян, където ще бъдат посрещнати в храм "Св. Висарион". Там те ще стоят до неделя. В храмовете свещеници ще помазват за здраве с елей от кандилото на светите мощи, което гори постоянно, и ще раздават икони с образите на Св. Йоаким и Анна и св. Богородица, осветени от светините.

Богоотците Йоаким и Анна особено помагат при безплодие, защото самите те, според Свещеното Предание, дълги години не са имали деца и след усърдна молитва към Бога се сдобиват с рожба.

В 9,00 ч утре в храм "Св. Марина" ще е литургията в чест на светците. Освен гостите, в нея ще участват и няколко митрополити от Св. Синод.

В 20,00 ч на 23 август в Античния театър на Пловдив ще е празничният концерт на Филхармоничен оркестър от Кипър и ансамбъл „100 каба гайди” от Смолян. Входът ще е свободен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай