Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за таксата за ВЕИ

Президентът обаче няма да налага вето на бюджета

Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за таксата за ВЕИ | StandartNews.com

Пловдив. Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за въведената такса от 20% за ВЕИ, но няма да налага вето на бюджета за 2014 г.

„Не планирам да налагам вето върху Бюджет 2014. Ще сезирам обаче Конституционния съд за приетата на тъмно 20% такса върху възобновяемите енергийни източници", каза още държавният глава, който откри втория форум "Младежка визия за България".

"Правителството и парламентът за пореден път, и в последния момент, са решили да наложат тази такса, което е противоконституционно", допълни Плевнелиев.

Според президента Плевнелиев, налагането на тази такса от 20%, ще се отрази драстично върху бизнес средата в България. Плевнелиев посочи, че когато е ставало въпрос за таксата, управляващите малко са се пообъркали в аргументите си. Министърът на финансите е казал, че тя ще бъде вкарана в резерва, министър-председателят пък е казал, че е щяла да се използва за стабилизиране, на почти докараните до фалит енергейни дружества, а министърът на енергетиката е посочил, че тази такса щяла да се използва за частично финансиране на енергейни помощи.

Спорната такса върху приходите от ВЕИ беше заложена в бюджета по предложение на Атака. Тя предизвика остри реакции от страна на бранша и няколко протеста. Заради нея се предполагаше, че президентът може да върне закона за преразглеждане от депутатите.

Текстът е в преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет и с него се прави промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Според производители на енергия от ВЕИ централи обаче решението е лобистко и в полза на конвенционалната енергетика.

„За нас е важно, правителството да обясни точно какво иска да направи и дали това е такса или данък", каза Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай