Пилот пусна колесника на 10 000 м височина. Какво стана?

Руският самолет се размина на косъм от катастрофа

Пилот пусна колесника на 10 000 м височина. Какво стана? | StandartNews.com

 

Руски пилот пусна погрешка колесника на 10 000 метра и направи пълен хаос, като на косъм отърва катастрофа, пише Комерсант.

Индицентът станал с една от машините Sukhoi Superjet (SSJ) на авиакомпании Азимут преди почти месец, но чак сега се огласява от Росавиация..

Пилотът държал курса от Сочи на север към Брянск, но белята станала когато наближил Краснодар.

Спътниковата навигационна система се сринала и пилотът решил да я включи наново. Вместо да натисне бутава Alert cancel обаче той погрешка включил аварийно кацане. 

Това е неговото обяснение, но истината сигурно е съвсем различна като се има предвид, че двата бутона са на разстояние 10-15 сантиметров един от друг.

Грешката довела до факта, че колесника бил пуснат при скорост 500 километра в час. Малък проблем е, че максимално разрешената скорост на този самолет е  472 километра в час.

Заради пуснатия колесник, самолетът се разтресал от мощното съпротивление, а скоростта започнала главоломно да пада.

Губейки височина и изпадайки в невъзможност да увеличи скоростта, пилотът безпомощно гледал как срещу него лети друг самолет, който в последния момент дръпнал ръчката и минал над него.

Пътниците така се ошашавили, че повечето пищели, а други гледали през прозорците ужасени как на косъм отървали катастрофата.

Накрая, пилотите все пак показали хладнокръвие и успели да стабилизират полета. Но много от пътниците почнали да припадат и все пак се наложило аварийно спиране в Ростов на Дон. Оказало се, че повреда в самолета нямало, но компанията бързо повикала друг екипаж да закара машината до крайната дестинация..

Надзорът върхфу реската авиация определил недвусмислено причината за аварията като пилотска грешка, защото не били спазени стандартните инструкции. Освен това се оказало, че пилотите в кабинета даже не си говорели, а на всичкото отгоре не си и разпределили правилно задачите.

Какви са наказанията за пилотите все още не е ясно, разследването продължава, но така или иначе тази грешка ще влезе в учебниците като пример на тотална небрежност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай