Неделя,

Пеликаните се завърнаха, зачервиха гуши

От: стандарт -
Пеликаните се завърнаха, зачервиха гуши
A
A
A

 

Първите пеликани в резерват "Сребърна" вече пристигнаха - по-рано в сравнение с минали години. Причината за това е необичайно топлото време за сезона. В момента около 50 двойки от защитените птици вече са изградили гнезда, пише Дунав мост.

Според експертът Момчил Петров в миналото те са се завръщали в началото  на март, но последните години го правят още в края на януари, защото няма продължителни и студени зими.

Силно зачервените гуши на пеликаните вече са знак за начало на размножителния период, а много от двойките вече имат яйца.

"Инкубационният период, по литературни данни, е между 30 – 32-33 дни. Така че предполагаме, че някъде края на март, началото на април ще имаме потомство", твърди Петров.

Миналата година, заради нападения от хищници, пеликаните градиха гнездата си в източните части на резервата. Това в значителна степен затрудняваше наблюдението им от туристите. Тази годна обаче отново са се завърнали на традиционното място, така че гостите, ще идват през пролетта и лятото, ще могат да ги видят.

Модерна техника за онлайн наблюдение на резервата вече позволява на туристите да се любуват на пеликаните в реално време.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички