Павлова: Започваме реализацията на Фонд за енергийна ефективност на жилищните сгради

Павлова: Започваме реализацията на Фонд за енергийна ефективност на жилищните сгради | StandartNews.com

София. "Това, което бяхме поели като ангажимент и започваме неговата реализация, е създаването на Фонд за енергийна ефективност на жилищните сгради", заяви от ефира на "Денят започва" по БНТ Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Павлова посочи, че с тази мярка се цели да бъде създаден финансов инструмент, който впоследствие да бъде добре развит, да има своята възвращаемост, но по-важното - през общините да се предостави възможност за 100% финансиране за саниране на всички панелни сгради.

"Нашата идея, започвайки с около 200 милиона през следващата година, е този фонд поетапно да нараства. Започваме с най-големите панелни сгради и поетапно ще включваме всички останали. Поне 100 сгради още следващата година ще бъдат готови, в зависимост и от активността на общините", допълни министър Павлова.

"Санирането на панелните сгради ще стартира с около 200 млн. лева. Целта е постепенно към сумите да се включат и европейски пари. Общините ще избират изпълнителите и строителите на поръчките. Три са ни основните цели, които сме си поставали за следващите няколко месеца. Най-важно е да успеем да усвоим и да управляваме правилно евросредствата. Ще направим корекции за милиони, за да не изгубим милиарди. Ние можем и знаем как да управляваме еврофондовете. Доказали сме го. Заради спрените пари по "Околна среда" доста градове стоят разкопани. Правим всичко възможно да помогнем на общините. Вече преговаряме за новата програма", обяви министърът.

"Магистралите са много важни за цялостното развитие на държавата. Догодина трябва да завършим няколко големи стратегически проекта. Това са 120 км магистрали, които трябва да бъдат пуснати най-късно през ноември 2015 година. 300 км пътища трябва да бъдат ремонтирани и рехабилитирани. всичко това трябваше да се случи през тази година, но за съжаление се отлага за догодина. Отделно трябва да се построят още 30 км пътища", поясни Павлова.

"Вчера осигурихме 13 млн. лева за зимно почистване на пътищата. В готовност и мобилизация сме още от 17 ноември. С тези пари приоритетно ще се подготвят проходите на републиката. Ще се режат клони и дървета, ще се кърпят дупки и ще се разплащаме с фирмите. Към този момент имаме готовност почти в цялата страна. Винаги има какво да се желае още, но системата работи добре. Шофьорите трябва да карат със зимни гуми и няма да има проблем по пътищата", твърдо заяви Павлова.

Министърът коментира и темата със строителството на "Южен поток": "Ние винаги сме заявявали, че този проект е стратегически важен за България и сме "за" него, при спазването на европейските закони. Не трябва да погребваме "Южен поток". Вчера Драгомир Стойнев заяви, че те нямали нищо общо със спирането. Те лъжеха ЕК, че не строят. После прехвърлиха отговорността изцяло върху Брюксел. Аз анализирах ситуацията и се вижда, че дори в последните дни влизат в сила решения за строеж. Отговорът на предишните управляващи е, че не знаят нищо, защото договорът е секретен. Дружеството "Южен поток" трябва вече да е предоставило договора и да е докладвало на енергийния министър. Бойко Борисов е на посещение в Брюксел и ще проведе преговори на най-високо равнище. Пак повтарям, че не трябва да погребваме този проект", завърши Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай