Първите мъже: Да не правим политика от Левски

Миков иска да се върне "толератността на нацията"

Първите мъже: Да не правим политика от Левски | StandartNews.com

София. В навечерието на честванията от гибелта на Апостола премиерът Пламен Орешарски, шефът на парламента Михаил Миков и президентът Росен Плевнелиев призоваха за единение.

 

Министър-председателят и държавният глава излязоха с обща декларация за "съхранение на етническия мир и единението на нацията". Двамата държавници осъдиха опасните за демокрацията и единството на нацията действия от последните дни. Миналата седмица организирани агитки нападнаха Джума Джумая в Пловдив след протест пред Съдебната палата.

 

"В навечерието на деня на Левски е недопустимо именно Апостолът на свободата, етническия мир и единението на нацията да бъдат използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм", подчертаха Орешарски и Плевнелиев и цитираха думите на Апостола: "Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш. Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата".

 

Плевнелиев и Орешарски пишат още, че "днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения". Двамата осъдиха "опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния, настройването на българските граждани едни срещу други, заиграването с етническия мир и използването на езика на омразата". Президентът и премиерът посочиха още, че България е извървяла своя преход към демокрация, залагайки на етническия мир и гражданското единство, въплътено и в конституцията й. "Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние", категорични са Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски. Общата им декларация завършва със словото на Апостола: "Играем с живота на седем милиона българи, трябва зряло да се постъпва".

 

В същото време шефът на парламента Михаил Миков призова с декларация "всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия (на Апостола б.ред.) завет за "демократска република", в която българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение... и всички ще спадат под един общ закон...". В мотивите към декларацията на Миков пише още, че в своята дълга история българският народ "е сътворил забележителни образци на човешка солидарност, дал е непоколебими доказателства за своята етническа и религиозна толерантност".

 

Барети до Апостола

 

Жандармерия пази паметниците в цялата страна

 

Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще бъде на режим изчакване в деня на Левски. На баретите, които през цялата година са на stand by за операции, сега се разчита изцяло при евентуален опит за провокация по време на честванията за 19 февруари. Екипи на жандармерията и всички полицейски сили вече три дни правят разстановка за днес. В полицията имало няколко сигнала за готвени погроми, научи "Стандарт". Според една от информациите полицаите се натъкнали на дебати в различни форуми в интернет за готвени организации на агитки от страната. Именно заради това специализираните сили са в готовност за реакция в деня на Апостола. Техни екипи пък ще пазят и всички паметници на Апостола в страната, които са 135. 21 пък са монументите на Апостола зад граница. Жандармеристите са готови да разположат екипи на входовете на столицата и ако се наложи, да съпровождат желаещите да се поднесат венци пред паметника на Апостола. МВР вече е изготвило и специални маршрути за извеждане на хората, в случай че това се наложи. Три КПП-та ще има около паметника на Апостола. Едното ще е на ул. "Оборище", на бул. "Дондуков" и на ул. "Янков Сакъзов". За подобни прояви МВР винаги прави и профилактика на контингента. По неофициална информация партия "Атака" ще се събере пред паметника около 19 ч.

 

Очаква се на церемонията да присъства държавният глава Росен Плевнелиев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, шефът на парламента Михаил Миков, министри, депутати и посланици. Междувременно стана ясно, че феновете на двата гранда няма да участват в провокации и сбивания на 19 февруари, когато се отбелязва годишнина от обесването на Васил Левски.

 

Футболистите с венец в 13 часа

 

По традиция "сините" фенове честват паметта на патрона заедно с клуба. Това ще стане в 13,30 часа днес. Тогава футболистите ще поставят венец и цветя пред паметника на Апостола заедно с шефовете, ветераните, служителите, както и представители на детско-юношеската школа. След тях същото ще сторят и феновете на "Левски". От фенклубовете на ЦСКА също ще поднесат цветя и венци на паметника на Васил Левски в София. "По традиция пращаме кола с момчета на паметниците на Апостола и Христо Ботев в Букурещ, както и на чешмата в Цариброд, днешен Димитровград", сподели Димитър Ангелов-Дучето от името на "Армейци 1948", "Правим го като граждани, разграничаваме се от всякакви партии, нямаме нищо общо с тях. Те вкарват напрежението, знае се кой метна камъните по джамията в Пловдив, кой хвърли зурла в софийската джамия. Не са футболни фенове, а партийни хора".

 

Децата с цветя ден по-рано

 

Децата от столичните школа и детски градини поднесоха венци и цветя на паметника Левски ден преди честванията от гибелта му. Това се случи след предупреждение от общината към директорите. Мотивът бил да се предпазят малчуганите от евентуални сблъсъци. Така доста школа и детски градини във вторник заведоха хлапетата до паметника.

 

В Цариброд откриха паметник със стихове на Ботев

 

Ако сега Левски беше с нас, щеше да ни изгледа строго защо не сме изградили свята република, каза Орешарски

 

Със стихове на Христо Ботев и Иван Вазов за Апостола на свободата бе открит паметникът на Васил Левски в сръбския град Цариброд. Българските ученици от гимназията "Св. св. Кирил и Методий" разказаха пред стотици жители на Димитровград и гости от България за живота и делото на Левски в деня на 141-вата годишнина от обесването на революционера. Чакахме поставянето на този паметник над 30 години, обяви със сълзи в очите Злата Шукарева, която е една от близо 5000-те жители с българско самосъзнание в сръбския град. Постаментът на Левски бе открит с тържествена церемония в присъствието на българския премиер Пламен Орешарски и сръбския му колега Ивица Дачич, кмета на Цариброд Небойша Иванов, дарителя на постамента, председателят на Съвета на директорите "Трейс Груп Холд" АД Николай Михайлов, автора на скулптурата Валентин Старчев, академиците Антон Дончев, Благовест Сендов и Стефан Воденичаров, министъра на културата Петър Стоянович, проф. Божидар Димитров, Румен Ралчев, Огнян Донев, Калина Крумова от "България без цензура" и други. Присъстващите се просълзиха при изпълнението на българския химн и се наредиха на опашка, за да поставят цветя и да се снимат с бюста на Васил Левски.

 

Злата Шукарева бе първата, която посрещна премиера Пламен Орешарски пред прага на училището "Кирил и Методий", чиито коридори са украсени с портретите на Ботев и Борис III. "Здравейте, господин премиер. Ще може ли една истинска българка да ви стисне ръката", помоли тя, преминавайки с усмивка през охраната на премиера. След това дамата, която вече е пенсионерка, припомни на Орешарски, че се познават още от 90-те години, когато българите от Западните покрайнини са посрещали с надежда промяната в България.

 

Че в Цариброд имат огромна нужда от статуя на обединител като Васил Левски, стана ясно и при срещата на премиера Пламен Орешарски с българската диаспора. Въпреки че Цариброд е само с 10 000 жители, от които половината българи, в него има две български партии, чиито представители не се разбират помежду си и спорят кой е по-голям патриот. Бюстът на Апостола в центъра на Цариброд до общината се оказа и една от малкото причини да се съберат заедно в името на обща кауза. "Ако сега Левски беше с нас, щеше да ни изгледа строго с поглед, да ни подканя да работим по-усърдно и да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република", обясни в словото си при откриването на паметника премиерът Пламен Орешарски. Той подчерта, че при разговорите му със сръбския премиер Ивица Дачич е станало ясно, че българското малцинство е своеобразен мост между двете страни. "Аз съм от Южна Сърбия и говоря много добре български. В моя край никой не знае кой е майчиният му език - български, сръбски или шопски", с усмивка заяви премиерът на Сърбия. Той призова двата народа да работят заедно за бъдещето. "Ние живеем заедно на Балканите, а в превод от турски думата Балкани произлиза от мед и кръв. Досега много време е властвала кръвта, сега трябва да дойде ред на меда", обясни Дачич.

 

Орешарски подарява мартеници на ПЕС

 

Премиерът Пламен Орешарски ще подари мартеници на ръководството на Партията на eвропейските социалисти. Министър-председателят ще присъства на годишния им конгрес в Рим на 28 февруари, където ще занесе червено-белите конци с пожелание за здраве и късмет и по този начин ще популяризира българския обичай. Няколко дни по-рано пък премиерът ще бъде поздравен за рождения си ден от Мартин Шулц, който ще посети страната ни в петък, когато премиерът празнува. При посещението си в Сърбия министър-председателят е поканил сръбския си колега Ивица Дачич да се включи в планираната първоначално като двустранна държавна среща между България и Румъния на 7 март в София. На нея ще бъдат обсъдени възможностите за трансгранични проекти и общи икономически инициативи. През пролетта пък в съседна Сърбия ще бъде организиран двустранен икономически форум, като е възможно той да бъде и на ниво икономически министри, обясни Дачич. Българската общност заяви, че най-големият й проблем е икономическата изостаналост в региона на Цариброд, обяви след срещата си с диаспората Орешарски. Затова и със сръбския му колега са обсъдили възможността за инвестиции на българския бизнес и стимулирането на тези инициативи при съседите. Очакваме да бъде построен завод за преработвателната промишленост в Цариброд съвсем скоро и той да бъде открит от двамата премиери. Каква точно ще е продукцията на планираната фабрика, не стана ясно, но с нея може да се отворят поне 50 работни места, обясни кметът на Цариброд Небойша Иванов.

 

Организация на движението във връзка с възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски по повод 141-вата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

17.2.2014 г.
На 19.02.2014 г. от 17.00 до 17.30 часа ще бъде отслужена панихида в храм "Света София";
- от 17.40 до 18.00 часа ще се проведе литийно шествие по следния маршрут: от храм "Света София" по ул. "Московска" до паметника на Васил Левски.
- от 18.00 часа ще се проведе възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски.
Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:

От 08.00 до 19.15 часа на:
- северната част на пл. "Св. Ал. Невски" и да се закрият базарите за художествени произведения;
- ул. "Московска" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски";
- бул. "Янко Сакъзов" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски";
- ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска".
От 14.00 до 19.15 часа на:
- бул. "Васил Левски" между ул. "Оборище" и бул. "Кн. Ал. Дондуков";
- ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски";
- ул. "11-ти август" между бул. "Кн. Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски";
- ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски".

От 15.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:
- бул. "Васил Левски" между ул. "Оборище" и бул. "Кн. Ал. Дондуков";
- бул. "Янко Сакъзов" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски";
- ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски";
- ул. "11-ти август" между бул. "Кн. Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски";
- ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски";
- ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска".
От 15.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по:
- бул. "Васил Левски" при бул. "Цар Освободител" посока ул. "Оборище", с изключение на автобусите от линии номера 9, 280 и 306;
- бул. "Янко Сакъзов" при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" (посока ул. "Кракра"), с изключение на трамвайните мотриси от линии номера 20, 22 и 23;
- ул. "Врабча" при ул. "Дунав", посока бул. "Васил Левски".

От 15.00 до 20.30 часа на 19.02.2014 г. частично се променят маршрутите на тролейбусни линии номера 1, 2, 4 и 11, както следва:
- Тролейбусни линии номера 1 и 2 от бул. "Васил Левски" обратен завой при кино "Одеон", бул. "П. Евтимий" и по маршрута си;
- Тролейбусни линии номера 4 и 11 - от бул. "Цар Освободител" по бул. "Васил Левски", ул. "Ген. Гурко", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Цариградско шосе" и по маршрута си, като тролейбусите от линия номер 11 преминали в участъка между паметника на Васил Левски и Сточна гара в периода от време от 14.00 до 20.30 часа изчакват на Сточна гара.
Тролейбусите от линии номера 1, 2 и 4, които остават в участъка от ж. к. "Х. Димитър" до ж.к. "Левски Г" ще се движат от ж. к. "Х. Димитър" по ул. "Ильо войвода" до ж. к. "Левски Г".
ааа
Гражданите, които искат да присъстват на церемонията ще имат възможност да стигнат до паметника от бул. "Дондуков" по бул. "Васил Левски" и от ул. "Оборище " по бул. "Васил Левски".
Журналистите ще влизат от улиците "Янко Сакъзов" и "Панайот Волов". Организацията на движение и преминаването на граждани е изготвена съвместно със СДВР.

аааАвтомобилите, обслужващи снимачния екип на Българска национална телевизия да паркират в северозападната част на пл. "Св. Ал. Невски" между ул. "Оборище" и ул. "11-ти август".
ааа"ЦГМ" ЕАД ще закрие местата в режим на платено паркиране.
аааСтолична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за горепосоченото време.
аааОсигурява и полицейски пост на кръстовището бул. "Васил Левски" - ул. "Ген. Гурко" за извършване на ляв завой на тролейбусите от тролейбусни линии № 4 и 11 от бул. "Васил Левски" към ул. "Ген. Гурко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай