Четвъртък,

Откриха кои две храни водят до депресия

От: Рачо Рачев -
1860
Откриха кои две храни водят до депресия
A
A
A

Ако не се храним правилно може да си докараме не само проблеми с храносмилателната система, но и депресия, предупреждава руският диетолог и ендокринолог Виктор Жиляев.

Основният проблем са мазните храни като свинско, овнешко, полуфабрикати и някои млечни продукти. За усвояването на червеното месо е необходима много енергия, която от своя страна може да се използва за възстановяване на нервната система.

"Холестеролът, който се съдържа в храни, богати на животински мазнини, увеличава риска от депресия с 40%. Това е установено от учени, които са направили анализ", обяснява Жиляев.

Лекарят призова за умерена консумация на захар: поради колебанията на кръвната глюкоза и инсулина настроението на човек може първоначално да се подобри, но след това рязко да се влоши.

Той посъветва да не се пие прекалено много кафе, особено ако сте уморени. Ако се консумира в излишък, то няма да ви ободри, а напротив - ще ви направи още по-уморени.

Като алтернатива на вредните храни диетологът препоръчва средиземноморска диета - риба, морски дарове, зеленчуци, плодове и растителни масла.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com