Осем идеи за лятото в София

Осем идеи за лятото в София  | StandartNews.com

Има хиляди причини да обичаме лятото, хубавото време, игрите навън, разходките по плажа, морето, тънките ефирни дрехи, слънцето, лятната почивка и забавленията с приятели. Лошото е, че когато останеш в София лятото, тия неща се случват предимно на някой друг и в нечий чужд албум във Фейсбук. Преди да сте се превърнали в поредния човек, чието столично лято е едно безкрайно чакане на отпуската, а после пък съжаление, че е свършила, прегледайте няколкото идеи, които предлагаме.

1. Mind Rooms

Тъй наречените Mind Rooms са едно от най-забавните приключения, които може да ви се случат в столицата. Принципът е следният: влизате в мрачна стая, изпълнена с куп чекмеджета, ключове, витрини, картини, грамофони; атмосферата е ретро криминална, а вие сте трима-четирима души, които трябва да разберат как да излязат. Някъде се мотае златен ключ, но къде да го сложиш нямаш никаква идея - отговорът е в координатите на европейски столици, които трябва да откриеш на стара карта... И прочие главоблъсканици, които качват както адреналина, така и коефициента за интелигентност. Живият пъзел продължава 60 минути.

2. Градинско парти

Само за няколко години суинг танците се превърнаха в грандиозна софийска мания. Отговорни за пробива на двайсетарския стил и естетика са майсторите от "Линди Хоп", които организират прословутото градинско парти в Докторската градина. Стълпотворението там расте с всеки следващ купон, а принципът е приятно съчетание на хубава музика, позитивен дух, шалтета и къмпинг атмосфера, споделена от буквално хиляди души през целия ден. Няма значение е дали си начинаещ или напреднал в суинг танците; важното е че вероятността да се запалиш клони към стопроцентова.

3. Басейнът

Е, няма защо да държите на хигиената чак толкова. Не е сигурно, че морето е по-чисто, затова право към басейна - той си остава най-подходящото място да се разхладите в летните жеги. Тези в покрайнините на столицата са все пак за предпочитане пред шумните квартали. Има съботно-неделни дни, в които освежаващ коктейл и малка доза лятно настроение, са всичко, от което един поразбит от ежедневието си човек се нуждае. Тази година са популярни пяна партитата - образувана е по технологията, която не дразни кожата и не боядисва дрехите.

4. Барбекю на открито

На двора, или в планината, покрай язовир или пък на просторна тераса - изборът си е ваш. Вместо да линеете бавно от офисната скука, поканете приятели, сгответе нещо от висока класа и го полейте с нейно величество студената бира. В случай че сте сред природата пък си спомнете, че най-популярният лозунг за пишман туристи в момента е "Не забравяй, след като хвърлиш боклук, да изгрухтиш". Не забравяйте.

5. "Остава" в Борисовата

Ей сега ще дойде 28 август, а с него и дълго чаканият концерт на "Остава". Групата ще отбележи 23 години от основаването си с шоу в Борисовата градина, а траекторията им през 90'те ги превърна в една от най-обичаните родни банди. Преди тях на 16-ти в Маймунарника пък ще свирят "Bunch of Assholes" - една млада, пънк-рок формация, която бързо натрупа солидна база от фенове.

6. София диша

Тази неделя "Пиротска" ще се превърне в сцена - лаборатория, където ни очаква любопитен микс от кабаре, музикален театър, шахмат, барок и афроамериканска музика. Акцентът е върху екологичния начин на живот, как да живеем в хармония с природата и да успеем да запазим нещата, които са около нас.

7. Кино за пътешественици

Нормално е да изпитвате угнетението на приклещен в София човек, когато всичко живо пътува - но не е нормално да изпуснете най-добрите кино истории за приключения по шосетата. Фестивалът "Кино за пътешественици" вече започна и ще продължи до 16-ти август в Културен център Г8 и "Евро синема". Програмата включва по две виртуални пътешествия до екзотични и интересни дестинации с близо 20 филма в афиша. Този уикенд дават "Истории от Бейоглу", "На стоп до Истанбул", "Тест за издръжливост" и "Експедиция до края на света".

8. Четене на открито

Не е задължително ходенето ви в парка да е непременно свързано с пиене на купища бири. Има поне пет книги, които сте си набелязали от години, но все не идва "удобния момент". Студен коктейл, книга или таблет в ръката, и усамотение сред природата могат да свършат чудесна работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай