Офисът е хапче против стрес

По-изнервени сме у дома, отколкото на работа, сочат проучвания

Офисът е хапче против стрес | StandartNews.com

Прането и детският плач вдигат кръвното

Книгата на социолога Арли Хошчайлд "Времевата връзка" от 1997 година оспорва общоприетата представа, че домът е мястото за почивка. Нейното мнение е, че ролите на дома и работата в модерното общество са разменени. Чувайки неведнъж фразата "Отивам на работа, за да си почина", тя наблюдавала как домът се асоциира с капризни деца, разсърдени съпрузи, безкрайни задачи, стрес и хаос. Това изцяло преобръща представа за дома като сакрално, недосегаемо пространство за отмора и щастие. Кое ни натоварва повече - домашните или работните задължения? Отговор на този въпрос дават prevention.com.

Изследванията в последно време отричат стереотипа, че на работа сме по-изнервени, отколкото вкъщи. Въпреки общото мнение тялото ни показва точно обратното.

Учени са изследвали слюнката на 122 души за нива на кортизол - един от хормоните на стреса.
Противно на всички очаквания и мнението на участниците, резултатите красноречиво показват, че болшинството от тях са доста по-изнервени у дома. Изследването показва, че нивата на стрес са по-високи при хората с по-нисък доход и при тези без деца. Социологът Сара Дамаск споделя, че според множество проучвания стабилната професия и доход водят до по-високи нива на психическо и физическо здраве. По нейно мнение монотонността на домашните задължения е една от причините за стрес. Това се дължи на факта, че модерното общество

цени по-високо задълженията, които са възнаградени

в сравнение със също толкова важните домашни задължения. Вторите обаче са приемани като даденост от близките ни и не получаваме достатъчно морално удовлетворение. Освен това в работата сме под контрола на емоционален етикет и не ни се налага да слушаме детския плач, мрънкането или крещенето, с които понякога сме обградени в дома ни.

Това особено важи за изследваните жени - те са по-склонни да бъдат стресирани у дома. Жените, станали майки на възраст между 20 и 30 години, които са имали постоянна работа, имат по-добро физическо и психическо здраве, когато станат на 45 или повече, в сравнение с тези, които са били безработни или са работели почасово. Задоволството от завършените задачи в професионалната сфера демонстрира рязък спад в нивата на стрес, докато нестабилността у дома го увеличава.

Въпреки че обичайно думата "работа" води до негативни асоциации, за повечето хора това изобщо не е така. Балансът между професионалната и личната сфера на дейност е ключ към контролирането на стреса. Психолозите съветват да направим така, че у дома да се чувстваме сходно на работната среда - установяване на ясно лично пространство и разпределяне на времето за всички - любим човек, деца, родители.

Изключително важно за психическото и физическото състояние е умереността в нагърбването със задачи. Кратките почивки за кафе или хапване по време на работа трябва да бъдат внесени като модел на поведение и в дома, както и възнаграждението.

Поощрявайте се един друг

при добре свършена работа - направете на децата си любимата закуска, на партньора си кафе, гледайте заедно филм.
Най-важното условие остава чувството за контрол. Не гледайте телевизия безцелно, а само това, което наистина ви вълнува и харесва, съветват психолозите. Не отговаряйте на съобщения и имейли в определено време от денонощието, а го отделете за себе си и за най-близките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай