ОБЗОР: Скандал спъна операция КТБ

ОБЗОР: Скандал спъна операция КТБ | StandartNews.com

700 млн. лв. буфер за следващата власт стана ябълка на раздора

БСП отказа да подкрепи промените в бюджета, ГЕРБ отговори с напускане на парламента

Скандал за дълга и 700 млн. буфер скара депутатите в парламента. Заради спор в бюджетната комисия народните представители не успяха да приемат поправките в закона за бюджета, предложени от Министерски съвет.

Скандал за 700 млн. лв. между партиите в парламента спъна спасителната операция КТБ. Страстите пламнаха на заседанието на трите ресорни комисии за актуализацията на държавния бюджет и парите на здравната каса. Ябълка на раздора стана буферът от 700 млн. лв., заложен от финансовия министър Петър Чобанов в новите разчети на хазната. С него актуализацията става 3,4 млрд. лв. БСП обяви, че е само 2,7 млрд. лв. Червените заявиха, че не са съгласни с големия буфер и поискаха ден за размисъл. Това разгневи ГЕРБерите. Те заявиха, че БСП разиграва цялата държава, след което напуснаха заседанието. И обявиха, че засега няма да участват и в планерните заседания. Без тях обаче трудно би имало кворум. Това поставя под въпрос както парите за спасяване на КТБ, така и финансова инжекция за здравната каса.

С проекта за корекция на държавния бюджет, който кабинетът прие вчера, държавата трябваше да увеличи дълга си с 3,4 млрд. лв. Между 1,5 млрд. и 2 млрд. лв. се предвиждаха за спасяването на спестяванията в КТБ на бюджетни организации и граждани. Конкретната сума зависи от решението, което ще се вземе, обясни Чобанов. 700 млн. лв. са заложени като буфер, който да се ползва при нужда от служебното правителство или следващия кабинет, тъй като вече имаше много кризисни ситуации, допълни държавният ковчежник. Останалите 725 млн. лв. ще са за покриване на допълнителния дефицит, който се появява след корекция на разходната и приходната част на бюджета. Според сметките на експертите постъпленията от данъци няма да могат да се изпълнят и ще бъдат занижени с 500 млн. лв.
225 млн. лв. пък трябва да се дадат с актуализацията на бюджета за недостига на пари в здравната каса за болници и лекарства. Така бюджетният дефицит нараства със 725 млн. лв. до 2,7% от БВП. Обясненията на Чобанов обаче не убедиха депутатите от Коалиция за България. Само 15-20 минути след началото на заседанието на трите комисии - по бюджет и финанси, здравната и икономическата, народните представители от левицата поискаха прекъсване, за да се консултират помежду си. Щом искате, излезте и се съветвайте, но няма да има почивка, отсече председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. Докато червените бяха навън, в залата течеше ожесточен дебат за парите на касата и държавата. Той започна с фалстарт след изказване на бившата здравна министърка от ГЕРБ Десислава Атанасова. Казах да запазите политическите речи за пленарна зала, в комисия дебатите винаги са били експертни, отсече Цонев. На здравния министър д-р Таня Андреева се наложи да отчита точно какво предложение е подала в Министерски съвет. Петър Чобанов пък обясни как ще се разпределят допълнителните пари на НЗОК. 200 млн. лв. от тях ще отидат за болници, а 25 млн. лв. за лекарства, каза той. Според директора на касата д-р Румяна Тодорова и д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС обаче това не е добро разпределение. Аптеките ще останат без пари и няма да има как да зареждат с лекарства след септември, каза Тодорова. Семир Абу Мелих от ГЕРБ пък попита защо се дават 225 млн. лв., когато са нужни 325 млн. Аз на детето си не давам 2 лв., когато ми иска 5, аргументира се той. Менда Стоянова от ГЕРБ отправи критики към очакваното неизпълнение на приходите в държавния бюджет. То няма да е 500 млн. лв., а 1 млрд. лв. и настоявам това да се поправи в проекта, каза тя. Според нея в държавната хазна липсват и 3 млрд. лв. за европрограмите. Чобанов обаче контрира, че разчетите й са погрешни. Градусът на напрежението стигна връхната си точка със завръщането на червените депутати. Предлагаме да се гледат разделно проектите за бюджети на касата и на държавата, каза Емил Райнов. Всеки знае, че не може да се приемат отделно тези бюджети, какво е това или работим, или ние си тръгваме, отсече зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Имаме нужда от консултации, за бюджета на касата сме съгласни, но за 3,4 млрд. лв. нов дълг трябва да помислим, опита се да обясни червеният Петър Кънев. Моля колегите от ГЕРБ за толеранс от един ден, защото беше казано, че ще актуализираме 2,8 млрд. лв., а сега са 3,4 млрд. лв., нека утре в два се съберем отново, призова и Цонев. Но ГЕРБерите не приеха отсрочка и напуснаха. В отговор малко по-късно левицата заяви официално, че ще подкрепи актуализация само до 2,7 млрд. лв, която покрива депозитите до 100 хил. евро.

ГЕРБ останаха непреклонни. Явно това правителство не иска да си ходи, вече не знаем кой седи зад него, след като БСП не подкрепя Орешарски, но ние няма да ставаме заложници на обещания при президента, които не се изпълняват, обясни Цачева. Нека си извикат "Атака" и си направят кворума, допълни тя.

Държавните институции ще си получат парите

Държавните институции ще си получат парите от КТБ. Редът за това е записан в актуализацията на бюджета, която беше вкарана от Министерски съвет в парламента. Става въпрос за пари на държавни ведомства, общини, държавни висши училища и Българската академия на науките. Според сега действащия Закон за публичните финанси, всички пари на бюджетни организации в банките се обезпечават с блокиране на държавни ценни книжа, купени от съответната банка. С гласуваните от МС вчера промени бюджетните организации ще си получат парите, които са имали в КТБ, като средствата за целта ще дойдат от фискалния резерв. А след това държавата ще си възстанови парите като на падежа на блокираните ДЦК, средствата за изплащане на облигациите няма да се преведат в КТБ, а по сметката на държавата в БНБ.

Поне малко да бяха направили

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

За пореден път управляващата коалиция от БСП, ДПС, "Атака" и няколко депутати от ПП "България без цензура" отново не пожелаха да направят поне малко от необходимото, за да се стабилизира страната - не пожелаха да приемат тежкия дефицит, в който е държавата, тежката дългова криза, краха във всички системи на държавата. Да приемат оставката на Искров и Гунев, да подкрепим прокуратурата в желанието й за тази операция на практика "Чисти ръце" за разкриване на банковата тайна - така ще излязат всички мръсни пари, които са по банките. На тези хора не може да се разчита. Ние сме последователни и казахме при какви условия бихме подкрепили, а те се хванаха за частта, където да се наказват хората или медиите, ако говорят срещу банките. Само че това аз приех като ангажимент да се случи само при условие, че се сменят управителят, подуправителят, управлението на БНБ и новото ръководство вече бъде защитено с една тишина и спокойствие да си свърши работата. Ще видите, че около КТБ ще излязат партийни формации и хора, които като журналисти са взимали такива пари и бонуси, от каквито вие самите ще се почувствате много тежко ощетени.

Политиците шетат по телевизиите

Маргарита Попова, вицепрезидент

Като юрист бих казала, че в момента има висящо наказателно дело, изключително сериозно и не завиждам на прокуратурата за това, което й се стовари на главата. Ако бях в прокуратурата в момента, щях да събера един консултативен съвет от експерти, които да ми кажат за какво точно става дума. Ситуацията около КТБ е много сложна и тя не изисква много говорене, а дълбоко мислене и познаване. Като юрист съм смутена от шетането на политици по телевизионните екрани, които нямат експертни познания, за да обясняват какво се случва, какво се е случило или какво ще се случи утре или вдругиден.

Продължаваме да работим

Атанас Мерджанов, председател на ПГ на КБ

Позицията на КБ още от самото начало беше да има достатъчно обективна и точна информация от страна на БНБ, такава до този момент все още не е предоставена, поради което се затрудняват всички усилия, които нашите експерти правят в тази посока. Проявяваме усилия, наши експерти работят, но всичко това не трябва да става на гърба на данъкоплатеца, защото иначе би било несправедливо.

Трябва ни съгласие

Лютви Местан, лидер на ДПС

Именно защото парламентът има много ясен времеви хоризонт пред себе си и именно защото една тайна, колкото и значима да е тя, не трябва да служи за удължаване на живота на 42-рото Народно събрание, ние днес или утре трябва да постигнем съгласие по казуса с банковата нестабилност.

Предпоследно: Плащат и депозити над Е100 000, но без лихви

Банкери: Да се разпродадат активи за 2 млрд. на КТБ, надзор от политици в "Креди Агрикол"

Да се изплатят всички депозити в КТБ. Около тази идея са се обединили депутати от БСП и банкери, поканени на консултации вчера сутринта. На срещата са присъствали Олег Недялков и Димитър Димитров - първите шефове на ОББ, която е първата консолидирана банка през 1992 г. Те са обсъдили специалния проектозакон за преструктурирането на затворения трезор, известен като "Проекта Искров". Целта е била да се избере най-евтиният начин за излизане от кризата, като директните плащания и обезщетенията да бъдат сведени до минимум, каза за "Стандарт" участник в срещата. Да се изплатят депозитите над 100 хил. лв., но с редукция на твърде големите лихви, е една от идеите. Големите влогове да се разсрочат, като за тях се изисква документ за платени данъци. Негарантираните влогове да бъдат изплатени от добрите активи на КТБ, които ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол". Да не се изплащат вложенията на собствениците и свързаните с тях лица, са решили участниците в срещата. Те са се обединили около идеята, че КТБ не трябва да се фалира, защото това е възможно най-скъпият начин за разрешаване на кризата. Банкерите препоръчали да се избере качествен надзорен съвет, в който да влизат силни фигури, предложени от БСП, ГЕРБ и ДПС. Едновременно с това да се назначи управителен съвет на банката, който заедно с квесторите да я оглави и спешно да задейства процедурите. Върху тях ще падне цялата работа по прехвърлянето на депозитите и сметките от КТБ. Те ще изготвят и всички технически механизми по прехвърлянето им и започването на работата.

По-късно депутатът Румен Гечев от БСП представи плана за спасение на банката. "Предлагаме 2 млрд. активи първа и втора група, с висока ликвидност, доказани от одиторите, да отидат в "Креди Агрикол", която ще бъде одържавена на 100%", каза той. И обясни, че активите и пасивите на КТБ са 5,7 млрд. лева. Гарантираните влогове са 3,7 млрд. лв. Източникът за обезпечаването им са около 2 млрд. лв. от Гаранционния фонд и 1,7 млрд. лв. от Министерството на финансите, осигурени чрез емитиране на държавен дълг. С допълнителните 2 млрд. лева от активи могат да бъдат разплатени негарантираните депозити на фирми и граждани, обясни депутатът. Според него така българските данъкоплатци няма да бъдат ангажирани с решаването на проблема. Менда Стоянова от ГЕРБ обаче коментира, че въпросните 2 млрд. лева не са високоликвиден актив, а кредити, раздадени на работещи предприятия, които се изплащат. "Това означава да поискаме от тези предприятия предсрочно погасяване на кредитите", посочи тя.
Гечев посочи още, че БСП ще настоява редукцията на плащането да бъде до размера на главницата на депозитите, т.е. да не се начислява лихва.

Нужен е сигнал, че всичко е под контрол

Петър Андронов, шеф на СИБанк

6 млрд. лева са нужни, ако се наложи да се изплатят дори само защитените депозити в КТБ и "Креди Агрикол". Ликвидацията ще бъде непосилна за държавата. Най-важно е хората, и особено клиентите на КТБ, включително и фирмите, да преодолеят шока. И със създаването на обновената банка "Креди Агрикол" да бъде даден сигнал, че ситуацията е овладяна. Така ще се сведе до минимум изтичането на пари от банките.

Чобанов: В риск са 75 000 работни места

Депозити и сметки в КТБ над лимита от 100 000 евро да бъдат проверени за чист произход, ако се вземе решение да бъдат защитени от гаранционния фонд. За това настоява финансовият министър Петър Чобанов. Данъчните инспектори трябва да направят и ревизии на фирмите, които държат пари в КТБ, за да установят дали те имат публични задължения. Те трябва да бъдат изчистени, преди парите да бъдат върнати на фирмите. "Гарантирането на всички пари в КТБ е лош пример за вложителите в останалите банки", смята Чобанов. Според него обаче, трябва да се направи сметка дали покриването само на сметки до 100 000 евро няма да струва по-скъпо на икономиката и развитието на държавата. По думите му везните клонели към спасяване на всички пари. Под риск са 75 000 работни места във фирмите, които имат сметки в КТБ, посочи Чобанов. Ако тези хора останат без работа, те ще легнат на социалната система.

Синдикатите искат да наблюдават

Представители на работодателските организации и синдикатите да бъдат допуснати като наблюдатели в процеса по оценката на състоянието на Корпоративна търговска банка, предложи "Подкрепа" вчера. В отворено писмо до останалите членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикатът предлага шестте организации да направят заедно постъпки пред БНБ за това "при пълното спазване на всички изисквания за професионализъм на участниците и следване на всички специфични правила на извършваната дейност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай