Обвинението поиска 7 г. решетки за Цонев

Обвинението поиска 7 г. решетки за Цонев | StandartNews.com

София. Седем години затвор поиска прокуратурата за бившия военен министър Николай Цонев. Същата присъда е поискана и за финансиста Тенчо Попов, а за екс съдията Петър Сантиров - 6 години решетки.

Попов заяви пред съда, че е лъгал в досъдебното производство и се оплака, че е бил притискан от зам. градския прокурор на София Роман Василев и от основния свидетел следователя Петьо Петров. Неочаквано той заяви, че умишлено е излъгал във вреда на ексминистъра на отбраната в кабинета на Тройната коалиция по време на разследването, за да се спаси от нови обвинения. Каза, че не познава Николай Цонев и че никога не е участвал в схема за подкупването на следователя Петьо Петков, каквото е обвинението.

Бившият военен министър Николай Цонев бе задържан при спецакция на 1 април 2010 година в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция по арестите на тримата последва наказание на зам. градския прокурор на София Роман Василев.

На 20 май 2010 година пък ВСС наказа с порицание Роман Василев заради поведението му по време на ареста на Цонев. При ареста  Василев се обърна към Цонев: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!". Цонев пък подаде жалба в Страсбург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай