Четвъртък,

Обрат в историята! Скелет на 52 милиона години (СНИМКИ)

От: СТАНДАРТ -
3482
Обрат в историята! Скелет на 52 милиона години (СНИМКИ)
A
A
A

Скелети на 52 милиона години променят историята.

Два удивително запазени скелета на прилепи на 52 милиона години, открити в Уайоминг, са най-старите откривани някога и принадлежат на невиждан досега вид, разкриха изследователи.

Редките вкаменелости са открити при река Грийн Ривър в югозападната част на щата, пише vesti.bg.

Новооткритият вид е малко по-малък от най-близкия известен родствен вид прилепи Icaronycteris, и е можел лесно да се побере в човешка ръка със сгънати крила към тялото.

„Когато за първи път видях първия скелет, веднага си помислих, че е различен“, каза водещият автор Тим Ритберген, палеонтолог по прилепи и мениджър на колекцията в Центъра за биоразнообразие Naturalis в Лайден, Холандия. „Тъй като се намират по-ниско в стратиграфията в сравнение с други изкопаеми прилепи, те представляват най-старите скелети.“

Прилепите са еволюирали за първи път през еоценската епоха. Досега най-старите регистрирани скелети на прилепи бяха останки на повече от 50 милиона години от I. index и друг примитивен вид, наречен Onychonycteris finneyi, които палеонтолозите откриват от отлаганията при река Грийн Ривър. „Реката Грийн Ривър е едно от местата, където намираме най-добре запазените скелети“, каза Ритберген.

За да определят еволюционната история или филогенеза на прилепите, изследователите сравняват новите вкаменелости с непокътнати скелети от шест еоценски вида прилепи, както и с изолирани зъби от два други изчезнали вида и със скелети на живи прилепи. Техните резултати показват, че новооткритите скелети на прилепи принадлежат на невиждан досега вид Icaronycteris, който те нарекоха I. gunnelli на покойния биолог на прилепите Грег Гънел.

„След сравняване на измерванията с други прилепи, ясно се откроиха като различен вид“, каза Ритберген. „Бях супер развълнуван и се чудех, че може би разнообразието от прилепи от ранния еоцен е много по-голямо, отколкото си мислехме.“

Подробните сканирания на вкаменелостите предполагат, че I. gunnelli е тежал по-малко от 22,5 грама, което е приблизително същата телесна маса като I. index, въпреки че последният вероятно е бил малко по-голям. Несъответствието между реконструираното тегло и размаха на крилата може да се дължи на деформация на костите по време на фосилизация, според проучването.

Този новоописан вид се счита за един от най-старите известни скелети на прилепи, предоставящ нова представа за филогенезата на нашите най-ранни вкаменелости. Въпреки това все още има въпроси, които могат да бъдат разрешени само чрез възстановяване на по-добре дефинирани и пълни вкаменелости от прилепи.

Въз основа на техния анализ изследователите смятат, че прилепите от Грийн Ривър са еволюирали независимо от други еоценски прилепи. „Все още има много неща, които не знаем“, каза Ритберген. „След като имаме добър поглед върху разнообразието на прилепите, можем да изучаваме еволюционните адаптации и може би да намерим намеци, които ще ни доближат до откриването на прародителя на прилепите.“


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com