Обновяват Трапезица от идната седмица

Обновяват Трапезица от идната седмица | StandartNews.com

Новият проект за реставрация, консервация и социализация на хълма Трапезица ще стартира през втората половина на август. Работата на учените се финансира с 1,2 милиона евро, осигурени като дарение от фондацията на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева "Гейдар Алиев". Още по време на срещите си с президента на Азербайджан Илхам Алиев премиерът Бойко Борисов лобира пред първата дама за финансиране на проекта за превръщането на "Трапезица" в един от най-атрактивните обекти на българското културно-историческо наследство. Концепцията предвижда да бъде реставрирана част от западната крепостна стена.

На Трапезица ще бъдат оформени пешеходни алеи, по които туристите ще могат да стигат от горната станция на зъбчатата железница до реставрираната преди няколко години Южна кула. На хълма ще има и интерактивен експозиционен център. В бъдещия музей ще бъдат изложени археологически находки, намерени при проучванията.

С реализацията на проекта Велико Търново ще разполага с нов и атрактивен културно-музеен резерват, който ще е достъпен за жителите и гостите на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай