Събота,

Обикаляме страната за операция

От: Администратор -
A
A
A

 

София. Ще обикаляме страната, ако трябва да се оперираме. Това става ясно от новата методика за финансиране на болниците на здравната каса, която ще влезе в сила от 2013 г. Всяка лечебница ще има лимит на базата на лекувани пациенти през последното тримесечие. Касата оставя буфер от 3% над разходите, в които лекарите трябва да се вместят през следващите 90 дни. Така ако в една болница постъпят повече болни от предвидените, тя ще ги връща. На пациентите ще им се наложи или да чакат следващото тримесечие за лечение, или да търсят болница в страната с непохарчени пари. В най-лоша позиция са клиниките с натрупани още през тази година борчове.

Другата промяна, която плаши шефовете на лечебници, е фиксирането на спешния и планов прием. Според новата методика болниците ще имат право на 30% неотложни случаи и 70% планирани. Шефовете на лечебниците се чудят и какво ще се случи със здравни заведения като "Пирогов", където пациентите, които се нуждаят от ударна лекарска помощ, са повече от тези с фиксирани дати за операции. Според медиците данните за болните могат да бъдат манипулирани, защото у нас има и много лечебници с малко спешни случаи. 

Напрежение бушува и сред лекарите в Бърза помощ. Причината е, че от обещаното увеличение с 18% на заплатите някои взели повече пари, а други по-малко.

Тагове: Лекари

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички