Новини от НАСА. Бъдеще за мисията на междузвездна сонда

Сондата "Нови хоризонти" беше изстреляна през януари 2006 г.

Новини от НАСА. Бъдеще за мисията на междузвездна сонда | StandartNews.com

Бъдещето на междузвездната сонда "Нови хоризонти" на НАСА изглежда по-сигурно, докато тя се насочва извън Слънчевата система, след като космическата агенция обяви план за разширената й мисия, според който може да прелети покрай обект от пояса на Койпер, съобщи сайтът Ню атлас.

Сондата "Нови хоризонти" сега е на 8,5 милиарда км от Земята по траектория, която ще я изведе от Слънчевата система в посока на съзвездието Стрелец.

От една година съдбата й е под въпрос. Научният екип искаше удължаване на мисията, което да включва комбинация от изследвания в областта на астрофизиката, хелиофизиката и планетарната наука. НАСА обаче предпочиташе да ограничи работата само до хелиофизиката, която представлява изследване на взаимодействието на Слънцето с границата между Слънчевата система и междупланетното пространство. Това означава в една или друга степен изключване на космическия апарат и ограничаване на дейността му до изпращане на телеметрични данни от инструментите.

Сега, благодарение на финансиране от Отдела за планетарни науки на НАСА, "Нови хоризонти" не само ще събира данни от хелиофизиката, но и ще пести останалото гориво в очакване на друго прелитане през Пояса на Койпер. Въпреки че не е открит обект, който да е в обсега на "Нови хоризонти", ако такъв бъде намерен в близко бъдеще, космическата агенция ще разгледа осъществимостта на мисията спрямо наличния бюджет, преди да вземе решение.

Сондата "Нови хоризонти" беше изстреляна през януари 2006 г. Тя влезе в историята, когато прелетя покрай планетата джудже Плутон на 14 юли 2015 г. и изпрати снимки от замръзналата повърхност. На 1 януари 2019 г. тя прелетя край обекта 486958 Арокот в Пояса на Койпер. Той стана най-далечното космическо тяло, изследвано от човечеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай