Нова надежда за живот до Земята

Според нови научни модели, подземните океани на Европа биха могли да поддържат живот

Нова надежда за живот до Земята | StandartNews.com

Търсенето на извънземен живот все повече се насочва към световете с океани в Слънчевата система и има нови доказателства, че луната на Юпитер - Европа, трябва да бъде първото място. Според нови научни модели, подземните океани на Европа биха могли да поддържат живот, пише БГНЕС.

Екип на НАСА, стоящ зад ново изследване, е изчислил, че процеси като радиоактивен разпад или приливни сили биха могли да генерират достатъчно топлина, за да може да се получи течна вода на ледената луна, на която повърхностните температури никога не надвишават около -140 градуса по Целзий.

Резултатите бяха представени на конференцията Голдшмид и тепърва предстои проверка, но те са само най-новите в дългата редица от улики, които сочат Европа като възможно място за живот.

Не сме много сигурни каква форма може да приеме извънземният живот, ако успеем да го намерим, но океанските светове като луните на Сатурн - Европа и Енцелад, са от голям интерес за учените.

Под плътните ледени обвивки се очаква да има течни океани - открити са струи водна пара. Това дава надежда, че луните могат да са дом на живот, близък до екосистемите около хидротермалните отвори тук на Земята.

НАСА ще започне мисия към Европа през 2024 г. Учените работят, за да разберат как тази мисия може да търси признаци за живот - и колко е вероятно да ги открие.

Основната цел на проучванията на планетарните учени на НАСА е намиране откъде може да дойде водата. Изследването предполага, че тя е свързана с минерали, които са били разградени от топлината на радиоактивния разпад, приливни взаимодействия с Юпитер или комбинация от двете.

Следващата стъпка ще бъде проучване дали са вероятни някои от другите условия за живот. Изпускането на стълбове пара на повърхността на Европа показва, че луната е геологично активна, танцът ѝ с Юпитер и луните Йо и Ганимед причинява вътрешни напрежения, които биха могли да поддържат океана течен.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай