Не се пипайте, за да не се разболявате

Не се пипайте, за да не се разболявате | StandartNews.com

Обичайно не се притесняваме да докосваме всички части на тялото си с ръце. Та нали то си е наше, значи можем да си го пипаме колкото си поискаме. А що се отнася до пренасянето на микроби и инфекции, повечето от нас отдават значение само на външните фактори. Пръстите и ръцете ни обаче са едни от най-големите причинители на инфекции. Защото с тях разнасяме бактериите и им позволяваме да навлязат вътре в организма ни. Ето защо някои части на тялото ни трябва да са забранена зона за ръцете ни дори когато те са добре измити със сапун, защото заради досега с околната среда микроорганизмите много бързо полепват по ръцете ни, пише prevention.com.

Очите

Забравете да търкате очите си с мръсни ръце! Така не само може да ги възпалите, като ги замърсите с бактерии, но дори да се разболеете от грип. Защото той не навлиза в организма само през устата. Очите са "идеален вход" за болестотворните микроорганизми, причинители на грипа. Ето защо, ако болен от грип човек кихне срещу лицето ви и уцели очите ви, грипавите вече ще сте двама.

Ушите

Хората докосват ушите си непрекъснато. Най-често го правят неволно, докато говорят, слушат, гледат нещо или просто защото ги сърбят. Но ушният канал е вход за бактериите към организма. От вътрешната му страна има лигавици, които създават среда, изключително подходяща за развитието на бактерии. Когато ви засърби ухото, първо си измийте добре ръцете и едва тогава се почешете.

Носът

Вътрешната страна на носа, която много хора имат вредния навик старателно да обхождат с показалец, е покрита с лигавици. А влажната среда е идеална за размножаването на бактериите, които сме внесли с мръсните си ръце.

Устата

Още от деца ни се повтаря да не си пипаме устата с мръсни ръце. Тя е най-големият и лесно достъпен вход за микроорганизмите. Въпреки това страшно много хора неволно пипат устата си, докато вършат нещо друго. Според проучванията, човек докосва устата си средно по 23,6 пъти в час. Това е истински проблем, който е в основата на огромен процент от общата заболеваемост на планетата.

Лицето

Съзнателно или не, мнозина докосват лицето си постоянно. Ако и вие имате този вреден навик, се налага да положите усилия, за да се разделите с него. Защото така ще намалите риска от инфекции и заразяване значително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай