Наши и англичани мелят жито на площада

Очакват хиляди на втория фестивал на кешкека в Радилово

Наши и англичани мелят жито на площада | StandartNews.com

Пазарджик. Пещерското село Радилово подготвя уникален фестивал на древния български хляб със старовремска рецепта - кешкек и стари народни умения.

Атрактивните работилници ще бъдат изложени импровизирано на площада, където с воденичен камък всеки от хилядите гости и туристи ще се пробва да мели жито. Фестът ще се състои на 22 и 23 септември и основно е посветен на мистичното ястие кешкек, известно още на траките, а после и на прабългарите и славяните. Това е един от трите нови уъркшопове, с което местното читалище "Зора", кметството и община Пещера ще изненадат многобройните посетители.

Този път българи и чужденци ще посрещнат като домакини и вече живеещите в Радилово англичани Ан и Дарън, както и Сара и Кийф. Всички гости ще имат възможност не само да дегустират радиловския кешкек по рецептата на богинята Бендида, но и да наблюдават как се приготвя. През миналата година на първия фест беше изяден един тон кешкек, а сега се очакват двойно повече количества и двойно повече посетители, каза библиотекарката Марена Вачкова. Общо 36 състава ще подгряват публиката на открита сцена, а свои ястия ще приготвят майстори от над 50 населени места от Софийско, Пловдивско, Благоевградско и Старозагорско. Наред с миналогодишните атракции като месене на обреден хляб, показване на ретро снимки и местен фолклор, през тази година ще има и нови атракции като театрално разиграване на древни ритуали.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай