Наш хор с медали от църковната Евровизия

Наш хор с медали от  църковната Евровизия | StandartNews.com

Готви се за световното първенство в Сочи през 2016 г.

Хорът на Врачанска митрополия бе единствената българска певческа група, представила страната ни във вторите европейски хорови игри в Магдебург, Германия, провели се на 12 юли. От там нашите изпълнители си тръгнаха с един сребърен и един бронзов медал.

Певците под диригентството на Траянополския епископ Киприян, викарий на Врачанска св. Митрополия, показаха своя талант в съревнование с певчески формации от над 36 държави.

Нашите спечелиха сребърен медал в категория "Смесени хорове" Гранд при на нациите и бронзов медал в категория "Музика Сакра".

Освен двата медала хористите ни получават директна квота за световното първенство на хоровете, което ще се проведе през юли 2016 г. в Сочи, Русия.

Епархийският хор на Врачанската митрополия "Св. Софроний Врачански" е създаден през далечната 1987 г. по повод 250-годишнината от рождението на светеца. Диригент тогава става доц. Димитър Димитров, който дълги години ръководи и хористите от Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". От 2000 г. врачанският хор е с нов диригент, тогавашния йеромонах Киприян. "Наградите започнаха от 2002 година", споделя Киприян, който вече е епископ. "Имаме сребърен и бронзов медал от Полша, от Гърция, а от Верона имаме златен приз за "Музика Сакра", както и още много грамоти". Освен това хорът е носител и на ордените "Св. Св. Кирил и Методий", първа степен и "Св. Софроний Врачански", втора степен, дадени от Светия Синод. Хорът на Врачанска епархия има записани над 6 диска с православни песнопения, а през 2013 г. съвместно с Калабрийската филхармония от Италия записват "Реквием" на Моцарт и "Моление" от проф. Найден Андреев.

Надявам се отново да прославим България

Освен музикална подготовка е нужна и психическа издръжливост, казва диригентът епископ Киприян

Траянополският епископ Киприян, диригент на епархийския хор "Св. Софроний Врачански", е роден е през 1976 г. Има музикално и богословско образование. През 1996 г. става монах в Рилския манастир. От 2000 г. отец Киприян е назначен за диригент на хора "Св. Софроний Врачански". Епископ Киприян е носител на голямата награда от Международния конкурс "Пееща душа" - гр. Бялисток, Полша, носител е на множество грамоти, дипломи от Международни.

- Кои песнопения и музикални изпълнения представихте на конкурса?
- За първия конкурс "Музика Сакра" изпяхме много сложно песнопение на Антонио Лоти - песнопение, което е осмогласно т.е. за два сопрана, два алта, два тенора, два баритона и два баса. И след това концерт №24 на Димитрий Бордянский и на Чайковски - "Блажени яже избрал еси Господи". Това са три много сложни концерта, с които се явихме в "Музика Сакра".
Регламентът, който поставят е, че в "Гранд при на нациите" и "Музика сакра" и в приятелския концерт, който беше след това, не могат да се повтарят песнопения, трябва да бъдат различни. Пяхме произведения на български композитори - на Добри Христов, на Георги Попозов, изпяхме и две фолклорни песни, едната е на Емил Манолов - "Каква мома видях, мамо", а другата е "Изгрело е ясно слънце" на Петко Стайнов.
- Интересното във вашия хор е, че почти няма хора, завършили музикално образование. Трудно ли се подготвяте, когато трябва да изнесете концерт или да се явите на конкурс?
- Независимо дали има музиканти или няма, всеки хор, когато се подготвя за такъв конкурс, е изправен пред много трудна подготовка, защото тя минава през различни етапи - от разучаване на произведенията до психическата подготовка за едно такова състезание. Защото ако не си подготвен психически, няма как да издържиш. Имаше хорове, които психически не можаха да издържат на натоварването.
- На конкурса са се събрали над 100 състава от над 36 държави с общ брой 3644 участници. Какво беше съревнованието срещу толкова участници?
- Тежко е, защото преди да се явиш, трябва да си извоюваш точки, с които да прескочиш една граница, след което може да преминеш в по-нататъшно развитие. Например трябва да имаш 10.02 точки, за да може да влезеш в шампионската лига, т.е. на "Музика сакра".
- Успех ли е за България явяването ви на този конкурс?
- Изключителен успех е, защото в България има криза за хорово изкуство в момента. Надявам се българското хорово пеене да започне да излиза от кризата и отново България да се прослави с това изкуство. Преди години Чехия беше в същата хорова криза, но сега извисяват гласове и са с високо вдигнати глави в хоровото изкуство. Особено един прекрасен детски хор на Чешката република, който спечели "Гранд при" при децата. Те бяха уникални с невероятни гласове, с уникална хармония, динамики и баланс.
- Споделихте, че сте получили поздравления единствено от жителите и кметовете на Враца и Мизия, а от св. Синод все още такива поздравления няма. Притеснява ли ви това?
- Не. Да ви кажа честно ние, когато се явяваме на такива конкурси, не очакваме от никого поздрави. Излизаме да представим страната си, епархията си и Българската православна църква, а пък всеки има правото да поздравява или не. Ние не се чувстваме засегнати от това нещо. Нашият хор е първият православен хор от Българската Православна Църква, който за първи път в историята се явява на такъв международен конкурс за хоровото изкуство.
- Получавате и директна квота за световното първенство на хоровите игри, което ще се проведе в Сочи, Русия. Как ще се подготвите за него, кога започвате подготовка и какви песнопения и музикални произведения ще подготвите?
- На първо време ще си починем до септември, защото трябва да спадне адреналинът, да премине емоцията, защото сега няма как при такава емоция да се правят репетиции. От септември ще запретнем ръкави и ще се събираме отново да пеем. В мен се поражда идеята и да се включим и в отворения конкурс за мъжки хорове в категория "Музика сакра". Програмата ни ще трябва да бъде на изключително ниво, което означава, че трябва да започне бързо разучаване на песнопенията. Предстои ни много работа, пеене, дисциплина и психическа подготовка на хора, за да може да издържим на сцената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай