Наш емисар в архива на Вселенската патриаршия

Наш емисар в архива на Вселенската патриаршия | StandartNews.com

Емисар на община Созопол влиза в архива Вселенската патриаршия в Истанбул на 15 август. Древна Аполония получи разрешение от Вселенския патриарх да проучи пазените там документи, съобщи Дарик радио.

Смята се, че именно в архива на патриаршията се крие изключително ценна информация за историята на остров Св. Иван. Молбата за проучване на документите беше отправена от кмета на Созопол,Панайот Рейзи преди няколко месеца.
"Известно е, че градът е бил архиепископия. Той е дал петима патриарси, които са оставили много изобилна документация, която днес се намира в Истанбул. Това се случва след като манастирът на остров "Св. Иван" е бил разрушен", обясни директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Островът е бил важна част от книжовната дейност на България до 1629 г., когато манастирът е бил унищожен от турците. Според Божидар Димитров на монасите било позволено да го напуснат. Те взели със себе си всички книги от библиотеката, архива, църковната утвар и иконите. Според проф. Димитров с проучването на архива историците могат да се натъкнат на ценна информация, свързана не само с историята на Созопол, но и на България.

Хиляди турци и руснаци са посетили разкопките на остров Св. Иван. През септември вестник "Стандарт" ще организира дискусия за съдбата на остров Свети Иван. В петък на дискусия "Чудесата на България" бизнесменът Стефан Шарлопов предложи държавата да преотстъпи стопанисването на мястото, на което бе направено епохалното откритие на проф. Казимир Попконстантинов на мощите на свети Йоан, на община Созопол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай