Мястото, което дори Хитлер не откри на картата

Как живеят в най-бедния регион на Русия

Мястото, което дори Хитлер не откри на картата | StandartNews.com

Има едно място в света, което дори Хитлер не успява да открие на картата. Република Тува - най-бедната и престъпна област в Русия според рейтингите от 2020 г.  Те сочат, че в Тува стават 26,6 престъпления на хиляда души население, с което злощастната област изпреварва района на Амур, Бурятия и Забайкалския край. Затова рядко на турист би му хрумнало да прекара ваканцията си в Тува. Трябва да е или много смел, или много луд, или и двете.

Въпреки факта, че Тува сега е част от Русия, няколко азиатски народа, включително китайците и монголите, претендират, че територията е исторически тях. Влизайки в района, трудно можете да повярвате, че сте все пак на руска земя. Местните не говорят руски, градовете нямат европейски вид, всичко е някак застинало в едно далечно време.

Пътуването до републиката се усложнява от факта, че придвижването тук е доста проблематично - практически няма фирми за коли под наем, автостопът може да бъде опасен, а железопътната линия, чието строителство започна преди десет години, си остава проект, разказва Лента.ру.

Независимо от това, наистина си струва да посетите Тува - въпреки всички различия, местните жители са щастливи да се срещнат с туристи, а често срещаните стереотипи се разсейват за миг, веднага щом влезете на територията на републиката. Пейзажите на планините и степите, необичайните традиции и особената култура карат пътешественика да забрави за всичко, което е чувал преди.

Запознаване с шамани, среща с Източната Нова година според тувинските обичаи, унищожени съветски фабрики, солен чай, предлаган от номади, и езда на камили предлага Тува. Местните жители са отдадени на традициите и уважават историята на своя народ. Затова и всеки тувин или тувинка имат национална носия в гардероба си, която представлява дълга роба с ярки цветове с обвивка от дясната страна и няколко закопчалки.

Това облекло се нарича "тон" и те го носят главно по празници, например през Нова година.

Една от най-поразителните и забележителни забележителности на републиката е нейната природа. Фантастични хълмисти пейзажи, които придружават туристите по целия път по главната магистрала на региона, могат лесно да се конкурират със съседна Монголия и дори зимна Исландия - още веднъж доказвайки, че изобщо не е необходимо да се лети в чужбина за красиви гледки и снимки.Между другото, планините заемат около 80 процента от територията на Тува, докато останалите са равни степни райони. Поради отдалечеността от моретата и океаните, климатът в региона е рязко континентален - температурата на въздуха през зимата може да спадне под минус 35 градуса, а през лятото, напротив, да се повиши до плюс 30. Но почти винаги е слънчево тук рядко се появяват валежи.

Тува е най-младият регион в съвременна Русия. Присъединява се към Съветския съюз едва през 1944 г., а преди да е част от Монголия, Китай и дори за известно време получава статут на независима република. Вярно е, че суверенитетът на Тува в началото на 20-ти век не беше признат от всички държави, освен това, както казват местните, някои жители на Китай все още смятат тази територия за своя.През 1941 г. Тува доброволно подкрепя СССР и обявява война на Германия. Има легенда, че Хитлер не е реагирал по никакъв начин на това събитие, тъй като не е могъл да намери независимата тогавашна Тувинска народна република на картата. Независимо от това регионът участва активно във войната, изпращайки своите войници на фронта и осигурявайки на приятелската държава храна и добитък.Дори се говори, че тувинските войници били толкова яростни, че нацистите ги наричали „Черната смърт“ - били изумени как туванците се хвърляли със саби върху германските танкове.

Тувинцы в национальных костюмах «тон»

Облеклото "тон", което местните носят по празници.

Кошара — небольшая постройка для скота у кочевников

„Нашата култура смесва шаманизъм и будизъм. Ходим в храмове, но също така вярваме в духовете и спазваме традициите и ритуалите. Например, преди да подстрижат косата си, мнозина се обръщат към ламите и откриват по кое време е най-добре да го направят. И когато някой иска да построи къща или да освети нов парцел, ние се обръщаме към шамани, които извършват специални ритуали, за да има просперитет на новото място “, казва местният жител Семьон.

Тувинские бойцы

Тук се провеждат турнири по стрелба с лък, конни надбягвания в степта, а също и в националната борба хуреш, която между другото се играе и в Пернишко.Преди началото на схватката борците изпълняват танца на орела, като вдигат ръце към небето и му се покланят. Състезанието завършва, когато един от участниците му падне на земята или го докосне с коляно.

Национальная борьба хуреш

Съвременните борци хуреш често стават победители в състезанията по сумо. Например местната знаменитост Баткар Баасан прослави републиката през 2015 г., след като спечели единственото злато за руския отбор в състезанието за юноши в Япония.

Зал для водителей в столовой на трассе из Кызыла в Ак-Довурак

Много съвременни туванци, като техните далечни предци, са родени ловци. Но убиването на животни просто така не е прието тук. След като звярът срещна смъртта си, ловците трябва да отрежат главата му и да извадят очите му, така че в следващия свят животното да не може да разпознае убиеца си.Кожата, заедно с копитата, също трябва да остане в гората, окачена на дърво - по този начин духът на звяра не напуска родната си земя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай