МТСП със социален пакет за децата с 90% увреждания

МТСП със социален пакет за децата с 90% увреждания | StandartNews.com

Пакетът, който ще разработим, е пакет от социални помощи за децата с над 90% увреждания. Той ще даде възможност на хората, които се грижат за тях, да съвместяват по-добре грижата в семейна среда и те сами да бъдат лични асистенти или да наемат такива. Това заяви социалният министър Зорница Русинова след редовното заседание на кабинета.

„Предвиждаме за децата, които са с над 90% степен на увреждане обща социална помощ, която ще е 930 лв. на месец, 450 лв. от 50 до 70% и 350 лв. за децата под 50%", уточни министърът. 

„В рамките на следващите месеци ще подготвим промените в закона за интеграциите и хората с увреждания и ще предвидим ресурсът, който ще е около 160 млн. за следващата година", допълни тя.

„Децата с увреждания са около 26 000, около 6 000 са с над 50% увреждания. Най-голяма е групата на децата, които са с под 50% увреждания - 13 700. Тази реформа върви съвместно с пакета, който подготвяме с Министерство на здравеопазването по отношение на реформа в трудовата и медицинската експертиза. Надявам се чрез последователните реформи в тази сфера средствата, които ежегодно се отделят за хора с увреждания за подпомагане на техния достъп до социализация и всички публични услуги, да са към хората, които имат най-много нужда", допълни министърът, цитирана от Фокус. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай