Митничари се тестват в нета

Нов Център за оценка бе открит по повод професионалния им празник

Митничари се тестват в нета | StandartNews.com

София. Агенция "Митници" отбелязва днес професионалния си празник. Всяка година на 26 януари световната митническа общност празнува Международния ден на митниците в чест на първата официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество (СМС), която се е състояла на 26 януари 1953г.

По повод празника в Централното митническо управление на Агенция "Митници" беше открит нов Център за оценка. Той дава възможност на кандидатите за работа и служителите да използват различни психологически и професионални тестове on line.

Центърът беше открит от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, заместник-директора Борислав Борисов и главния секретар Елена Кирилова. Кирилова представи възможностите, които новооткритият център дава и подчерта, че е доказателство за приоритетното внимание към кадровата политика в митническата администрация, както при подбор на кандидати, така при кариерното развитие на митническите служители. "През 2010г. в обявените конкурси, когато все още ни приемаха с доза недоверие, че е възможно в митниците да влязат служители с конкурс, имахме 911 явили се кандидати. През 2011г. кандидатстваха 2 900 човека, а през 2012г. кандидатите, които бяха участвали в обявените общо 70 конкурса, бяха 9435. Над 10 пъти е нараснал интереса към митниците като работодател в сравнение с 2010г.", подчерта Кирилова.

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов поздрави митническите служители с празника и представи годишния отчет на Агенция "Митници" за 2012г. "Това беше година на резултатите. Много усилия, цели и проекти, по които ние работихме през изминалите три години, дадоха видими резултати именно през изминалата година. На първо място, това са бюджетните приходи. През изминалата година ние изпълнихме и дори преизпълнихме плана си и внесохме в републиканския бюджет над половин милиард лева повече от предходната година. По отношение на приходите през 2012г. достигнахме нивата от предкризисните години", подчерта Танов. На второ място той посочи развитието на технологиите, в което българската митническа администрация се нарежда на 5-6 място сред държавите членки на Европейския съюз. "Големият ни успех през изминалата година беше работата по акцизното законодателство, свързана с изграждането на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). И аз съм убеден, че до края на март т.г. тя ще влезе в действие и ще направи изцяло прозрачна работата на бизнеса, свързан с акцизни стоки", каза още Танов. Той допълни, че още нещо е обещано и изпълнено през миналата година. "Аз категорично заявих, че тук, в митниците ще спрем да живеем в лъжа и да работим в лъжа. И ще сложа край на това единици да омаловажават работата на всички останали.
Това, което наложихме като принципи и правила е, че законът е над всичко. И вече го виждаме като резултат. Това стана правило и практика в нашата работа", обясни Танов.

Премиерът поздрави митничарите

Премиерът Бойко Борисов поздрави митническите служители по случай професионалния им празник. По случай Международния ден на митническия служител Агенция "Митници" получи поздравителни адреси от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, от заместник-председателя на Народното събрание Менда Стоянова, от председателя на ДАНС Константин Казаков и др.

В поздравителния адрес от министър-председателя се казва:

"Уважаеми г-н Танов,

С най-добри чувства поздравявам Вас и служителите на Агенция "Митници" по повод професионалния ви празник. Желая ви здраве и още по-добри резултати през 2013г.

Изминалата година беше успешна за митниците, а това означава и за България. Реализирани бяха изключително значими операции срещу контрабандата на цигари, алкохол, наркотични вещества, застрашени видове, срещу незаконния внос и износ на стоки, които нанасят вреди за стотици милиони левове на българската икономика, на фискалните интереси на държавата ни и на Европейския съюз.

Не мога да подмина процеса на вътрешно пречистване на митническата администрация и специално поздравявам г-н Танов за куража да започне. Вярвам, че той ще даде допълнителен стимул на всички честни и лоялни професионалисти в системата и ще направи митниците по-ефективни и резултатни, ползващи се с уважение в обществото.

Честит празник!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай