Мир във Варна, война за Неврокоп

Избраха Йоан и Серафим с молитви и сълзи

Мир във Варна, война за Неврокоп | StandartNews.com

София. Край морето настана мир, но се очертава война за митрополитския престол в Неврокопска епархия. Този извод се налага след посочените двама финалисти за овдовелия пост във Варна. 30-те епархийски избиратели се поправиха и не повториха резултатите от вота, който бе касиран от Св. синод заради бурни протести на местното духовенство и миряни. На финала за митрополит те изпратиха викария на патриарх Неофит - Йоан Знеполски, и викария на Неврокоп - Серафим Мелнишки. Извън класацията останаха претендентите, чиито избор взриви мира край морето - игуменът на Бачковския манастир Борис и викарият на Сливен Игнатий.

Ако Йоан седне в престола във Варна, ще се търси нов помощник на Негово светейшество. Ако пък Серафим стане митрополит край морето, от битката за Неврокоп се отстранява най-силният претендент.

След много безуспешни опити да бъде елиминиран от надпреварата Борис бе отстрелян със секскомпромат. По същия начин от надпреварата за Неврокоп вадят игумена на Троянския манастир Григорий - че под носа му са се въртели гейоргии, а той е бездействал. Сега големият въпрос е дали Синодът ще извади от листата за Неврокоп компрометираните имена, коментират в средите на духовенството.

Във Варна посрещнаха избора на Йоан и Серафим със сълзи на радост. Мощни аплодисменти гръмнаха, когато бяха обявени имената им. Над 100 духовници и вярващи чакаха над 2 часа в студа да чуят резултатите от драматичния вот. Църковният хор не спря да пее псалми.

"Не може случаен човек да оглави Варненската епархия, а трябва да е човек, който да надгради делото на дядо Кирил", обяви преди избора наместникът Амвросий Доростолски. Според него още на 24 декември може новоизбраният владика да бъде придружен от представител на Синода до границата на епархията - гр. Антоново, да бъде посрещнат от хора от митрополията с жезъла и одеждите.

"За Коледа стават чудеса", възкликнаха вярващите, които най-много благодариха на отец Василий Шаган, който поведе битката преди близо месец за касиране на първия вот заедно с Инициативния комитет от граждани "За чистота в БПЦ". "Не поругавайте паметта на дядо Кирил", гласеше един от плакатите на вярващите във Варна. Разбира се, събитието не беше подминато от варненския зевзек Росен Марков, който опъна надпис: "Аз - митрополит, давам по 100 хиляди лева! Вън ДС от църквата!"

Огромна част от духовниците и миряните в Пиринско не крият, че желанието им е епископ Серафим да оглави Неврокопска епархия. Затова стискат палци да не го изберат за Варна. "Серафим е перфектен духовен водач. Не само на мен, но и на всички местни хора не им се иска да го изберат за Варненски митрополит. Защото искаме да го имаме тук", категоричен е кметският наместник на Мелник Христо Ташев. За всички в региона Серафим е отдаден на вярата и Бога, никога не са чули да се забърква и в най-малкия скандал, нито пък са имали проблеми с него. "Той остава кандидат номер 1 за Неврокопски митрополит. Дай Боже, да не го изберат за Варна, защото имаме нужда от него тук", каза свещеник от Сандански.

Йоан: Ще приема всяко решение на Синода

"Светият синод има думата. Ще приема решението, каквото и да е то", коментира пред "Стандарт" епископ Йоан избора му във финалната двойка за Варненски митрополит. На 22 декември архиереите трябва да изберат между него и епископ Серафим титуляр на овдовелия престол край морето. "Серафим е много достоен, Бог да помага", по монашески скромно се изрази Йоан. Светското му име е Иво Маринов. Роден е в Ямбол на 13 февруари 1969 г., завършил е музикална паралелка и родителите му са го виждали в мечтите си като световноизвестен флейтист.

Но още като ученик Иво отваря сърцето си за църковната музика. Решителна в живота му е срещата през 1991 г. с игумена на Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" отец Назарий. Старецът е харизматична фигура и запалва у младия семинарист желанието за монашески подвиг. Йоан става послушник през 1995 г. в Кокалянския манастир, но е подстриган за монах през 1998 г., след като завършва висшето си богословско образование. През 1999 г. специализира в Московската духовна академия и защитава докторска дисертация. През 2007 г. е хиротонисан за Знеполски епископ и е назначен за викарий на българския патриарх Максим в качеството му на софийски митрополит. Поема поста от дядо Николай, който става владика на Пловдив. След кончината на дядо Максим новият патриарх Неофит го остави на поста.

Серафим иска Йоан да спечели, но няма да се откаже, ако бъде избран

"Преди минути ми съобщиха, че съм кандидат за Варненски митрополит. Моето искрено желание е дядо Йоан да спечели. Той го заслужава. Но най-важна е Божията воля", каза пред "Стандарт" Мелнишкият епископ Серафим. Той призна, че не е очаквал да бъде избран, макар младостта за подобен сан да не е порок.

"Това за мен е голямо признание. То ме зарежда с повече енергия, но и ме натоварва с големи отговорности", каза Серафим. И призна, че не може сам да прецени дали е готов да оглави Варненска митрополия. Но в никакъв случай няма да откаже, ако бъде избран на престола. "Защото това е възлагане на послушание, а всеки монах дава обет за послушание. Независимо от духовния сан, от длъжността, от възрастта, трябва да се приеме и да се изпълнява с вяра, увереност и себеотдаване", каза епископът.

Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в бургаското село Зорница като Динко Динков. Завършил е Математическата гимназия в Ямбол, след това Лесотехническия университет в София в специалност "Ландшафтна архитектура". 14 години по-късно - през 2011 г., взима диплома в Богословския факултет в Алма матер. Послушник е в Хаджидимовския манастир от 1997 г. През 2000 г. покойният дядо Натанаил го подстригва за монах. През 2008 г. е назначен за игумен на Роженския манастир. А от 2011 г. е викарий на Неврокопския митрополит.

Неофит за скандалите: След дъжд изгрява слънце!

Вярвам, че Варна ще има достоен митрополит, заяви патриархът

"След дъжд изгрява слънце". Така патриарх Неофит коментира пред журналисти дали ще има катарзис в църквата. Негово светейшество присъства на заупокойната литургия и панихида в синодалния параклис "Св. цар Борис" за възпоминание на всички починали български патриарси, архиереи, свещеници и монаси. В нея участваха митрополитите Йоаникий Сливенски, Григорий Търновски, Дометиан Видински и Йосиф Американски, както и епископите Йоан, Тихон и Наум.

Дядо Неофит изрази увереност, че скандалите в църквата ще повлияят за нейното духовно пречистване. Той бе категоричен, че във Варна ще бъдат избрани наистина достойни кандидати за овдовелия владишки престол. Само час по-късно от Варна дойде новината, че викарият на патриарха - епископ Йоан, е спечелил най-много гласове за митрополит на морската столица. Другият финалист е епископ Серафим, който бе викарий на покойния Неврокопски митрополит Натанаил.

"Очевидно е, че новият митрополит трябва да има авторитет сред клир и сред миряни", каза патриархът. Попитан защо се забавиха толкова изборите в Русенска епархия, която той управлява и след избора му на трона в София, дядо Неофит отговори с въпрос: "Защо толкова бързате?" И добави: "Не търсете някакви конспирации и интриги. Митрополията си има управляващ, няма никакви проблеми. Просто изведнъж се струпаха много избори, а те трябва да се провеждат един след друг. Ще дойде редът и на Русе".

По неофициална информация нов митрополит на Русе ще бъде избран, след като бъдат посочени титуляри в двете овдовели епархии - Варненската и Неврокопската. Категорично не отговарят на истината спекулациите, че Негово светейшество не пуска избори в Русе, защото иска след време да се оттегли в любимата си крайдунавска митрополия и да сдаде патриаршеския трон, научи "Стандарт" от няколко синодални източника.

Патриархът не потвърди, но и не отрече, че догодина може да има редовен църковен събор. "Трябва да се свърши доста голяма подготвителна работа, тогава ще се мисли за дата", поясни той.

Игра с бюлетини на двата тура

Игра с бюлетини личи от резултатите от двата тура във Варна. На първия 30-те избиратели са посочили по две имена за финална двойка. Гласовете са точно 58, тъй като има една невалидна бюлетина. На първия тур само Йоан Знеполски печели нужния вот и отива на финал с подкрепа от 22 души. С повече от 10 гласа са още главният секретар на Синода Наум (13) и Борис Бачковски (11).

Серафим на първия тур получава 6 вота. За да се избере подгласник на Йоан, се прави втори тур с много интересен резултат. Наум получава 10 гласа - с 3 по-малко. Борис има 1 глас - с 10 по-малко в сравнение с първия тур. А Серафим получава 19 вота. И отива на финал. От тези резултати се налага изводът, че на първи тур гласувалите за Борис вероятно са посочили за втори финалист Йоан. Вероятно всичките 10 вота, които мистериозно изчезват от резултата на бачковския игумен за втори тур, са пуснали листчета за него и за Знеполския епископ. Вероятно и трите гласа по-малко за Наум означават, че на първия тур той е бил в "комплект" със Серафим, а на втория викарият от Неврокопско е бил предпочетен. 

Песнопения в памет на Натанаил

"Рождественски песнопения" в памет на дядо Натанаил се проведоха в Благоевград. Организираха ги Православният информационен център, Неврокопската митрополия и общината. Десетки благоевградчани изслушаха песнопенията, изпълнени от епархийския хор "Неофит Рилски" с ръководител Йоанис Папахронис. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай