Министър за един уикенд

Министър за един уикенд | StandartNews.com

Красимира Медарова има 20 години стаж като съдия

Съдия по професия и по призвание. Това казва за себе си Красимира Медарова. Тя бе министър само за два дни. Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването й в петък, а в неделя юристката хвърли оставка. "Знам цената на думите и затова говоря рядко, но мълчание не значи бездействие", казва Медарова в едно от малкото интервюта, които е давала. И допълва, че повече от 20 години се ръководи от разбирането, че работата й не е да говори, а да действа. И да осигурява безпристрастност и пълно спазване на закона. Назначаването й за министър на изборите бе прието на нож от някои партии и граждански организации. Обвиниха я в сътрудничество с ГЕРБ. За да не навреди на имиджа на правителството, Медарова реши да се оттегли, въпреки че имаше и немалко гласове в нейна подкрепа.
Красимира Медарова е родена на 18 август 1966 година. Завършва английска езикова гимназия във Варна.

Влече я подреденият свят на правото и записва в Софийския университет "Св. Климент Охридски", от където се дипломира. Шест години работи като съдия в Софийския районен съд, а след това е преместена в Софийския градски съд. Има общ стаж от над 20 години в професията. От 2006 година насам тя е съдия в Софийския апелативен съд. Сред колегите си се слави с малко по-трудния си характер. Сред знаковите дела, които е водила, е делото "Сапард". По него обаче Красимира Медарова си направи отвод. Под светлината на публичните прожектори тя попада през 2011 година, когато мнозинството на ГЕРБ в Народното събрание я избира за председател на Централната избирателна комисия. Назначена е едва няколко месеца преди изборите, които се провеждат в късната есен. За неин лош късмет обаче изборите не минават гладко. Основна причина анализатори посочват и новия Изборен кодекс, приет едва няколко месеца преди това, в който има неясноти по прилагането му.

Членовете на СИК и РИК прекарват ужасяващ и доста продължителен работен ден, като дори има и припаднали в столичната зала "Универсиада", където е един от сборните пунктове. Камери на телевизиите тогава запечатаха пълния хаос, който цареше там. Скандал гръмна и заради кадрите, на които се вижда как двама депутати изнасят чували с бюлетини. Вярна на описанието си Красимира Медарова запази пълно мълчание по случая. Малко след това тя се сдоби с "награда" за случая - популярното предаване "Господари на ефира" я "дари" със "Златен скункс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай